Piroska
-2 °C
5 °C

Olcsóbb nem lesz a korlátos adsl

2005.02.10. 10:41
Néhány szolgáltató szerint semmivel nem olcsóbb a fix havidíjas adsl-nél a Matáv új megoldása, amelyben az adatmozgás mértéke alapján fizetnek az ügyfelek. Az Axelero szerint a forgalmi korlát hasznos, mert így olcsóbban is lehet internezni. A tévékábeles internetszolgáltatók más számrendszerben dolgoznak.

Magyarország állítólag próbálja utolérni a többi európai országot informatikai fejlettségben, a szakminisztérium két év alatt még kétmillió magyart kötne világméretű számítógépes hálózatra, de egyelőre nem látható olyan előrelépés, amely mindezt lehetővé tenné.

Azért is gondban lehetünk a piacvezető Axelero szerint, mert a honi internetes fejlődésben kimaradt egy igen fontos szakasz, a betárcsázós internetezés nagyon széleskörű elterjedése. Most részint az gátolja az előrelépést, hogy sok internetezőnek már cikis a modem által nyújtott keskenysáv, de az adsl által nyújtott szélessávra még nincs elég pénzük, pedig a szolgáltató szerint az árak az európai szinten vannak. A magyar átlagkereseten persze ők nem változtathatnak, és ha az állam több internetezőt szeretne, akkor lépéseket kell tennie ennek érdekében, hangzott el a piacvezető szolgáltató legutóbbi sajtótájékoztatóján.

A Matáv tulajdonában lévő Axelero ugyanakkor hisz abban, hogy az informatikai tárca által kitűzött cél elérhető, például az anyacége által kifundált forgalomarányos interneteléréssel, amely szerintük máris a fellendüléshez szükséges mértékben csökkentette az adsl árát. A Matáv új nagykereskedelmi csomagja, amit a szolgáltatók vásárolhatnak meg, alapdíjból, valamint az ügyfelek adatforgalma alapján kiszámlázott összegből áll, míg az eddigi konstrukcióban csak valamivel magasabb, fix alapdíj volt. Az Axelero azonnal átállt az új megoldásra, azt véve alapul, hogy az ügyfeleinek a többsége eddig is annyit töltött le havonta, mint amennyit az új díjcsomagjaik pluszdíj fizetése nélkül megengednek. A többi cég még mindig tárgyal a Matávval, jelentős részük ugyanis nem tartja jónak az ajánlatot.

Veszélyes játék

A szolgáltató vagy fix díjas vagy forgalmi díjas nagykereskedelmi csomagot vásárol, és az általa választott csomagból alakíthat ki átalánydíjas és forgalomarányos előfizetéseket. És épp ez a legnagyobb bökkenő, hiszen mindegy, hogy melyiket választja, mindkét esetben komoly pénzügyi kockázatot vállal, mondta el lapunknak Smuk Zoltán, az Enternet ügyvezető igazgatója. A fix díjas nagykereskedelmi csomagnál a keveset netező forgalomarányos előfizetők, forgalomarányosnál a sokat netező fix díjasok hozhatják nehéz helyzetbe a szolgáltatót, véli Smuk.

Forgalomszabályzott lakossági elérések, egy éves hűségnyilatkozat, 512 kbps
Szolgáltató Axelero GTS-Datanet UPC
Havidíj 10 900 Ft 8 900 Ft 10 375 Ft 9 250 Ft 6 990 Ft
Adatkorlát - 3 GB - 0,5 GB 5 GB
Túlfogyasztás - 500 Ft / GB - 150 Ft / GB kisebb sávszél.

A cégvezető szerint a forgalmi díjas csomagnak elméletileg az lenne az értelme, hogy a keveset internetezők is szélessávú eléréshez jussanak, de a jelenlegi forgalmi díjak leginkább arra ösztönzik az előfizetőket, hogy ne internetezzenek. Amíg a korlátlan csomagoknál az ingyenes tartalom - filmek, képek, animációk, játékok, újságok - valóban ingyenesek, addig a forgalmi díjas felhasználó mindenért megfizet. Ha pedig nemcsak ingyenes tartalmak érdeklik, akkor a filmletöltésnél talán olcsóbb kikapcsolni a gépet, visszaülni a valóságshow elé, vagy mozizni offline. Smuk Zoltán szerint a végén még az is megtörténhet, hogy a szülők eltiltják felelőtlen gyermekeiket a számítógéptől, nehogy sokezres számlát generáljanak.

"A mostani forgalomarányos adsl-csomagokból éppen a lényeg hiányzik, azaz hogy a keveset netezők keveset, a többet netezők pedig többet fizessenek. Most mindenki nagyjából ugyanannyit fizet. Akkor lesz nagy áttörés, ha az alapár nagyon alacsony, körülbelül háromezer forint lesz, és erre rakódik rá a forgalmi díj." - mondta el lapunknak az Enternet vezetője.

Bekerített netezők

Mindezek ellenére néhányan nem riadnak vissza a forgalomszabályozástól, a GTS-Datanet például a Matáv régi fix áras csomagján valósít meg a korlátos előfizetést, mivel az ügyfeleik a jó külföldi sávszélesség miatt nagyon sokat töltenek le. A szolgáltató Traffic és Trade csomagjainak az alapdíjában fél gigabájtnyi adatmozgatás van, e fölött gigabájtonként kell alig több mint száz forintos plusz díjat fizetni, tudtuk meg a cég sajtósától.

A GTS-Datanet szóvivője szerint egy-két év múlva (amikor lejárnak az eddig megkötött szerződések) az átalánydíjas szolgáltatások vagy eltűnnek, vagy jelentősen megdrágulnak, így a szélsőségesen sokat letöltők adatforgalmának költségeit nem azok fizetik majd meg, akik kevesebbet interneteznek. A GTS-Datanet szóvivője szerint elképzelhető, hogy belátható időn belül a forgalomarányos adsl havidíja jelentősen, öt-hatezer forintra csökken.

Kábelen máshogy számolnak

A forgalomkorlátos szélessávú internetezés fogalmát egyébként a UPC véste be a magyarok fejébe 2000-ben, volt is nagy hőzöngés, de a cég azóta is ragaszkodik ehhez a modellhez. Az is igaz ugyanakkor, hogy már jelentősen feltornázta a határokat, és a havi harminc-hatvan gigabájt már szinte bármire elegendő. Most ők is bevezették belépő szintű Chello Light díjcsomagjukat, amely csupán öt gigabájtnyi letöltést engedélyez, a többi csomagjukhoz képes szerény 512 kilobites sávszélességen.

Mozgatható sávok

Az internetelérés azonban nemcsak az adatforgalom, hanem a sebesség korlátozásával is olcsóbbá tehető. A kábeltelevíziós hálózaton szolgáltató Fibernet például azzal próbálja megkülönböztetni magát a többi piaci szereplőtől, hogy mindegyik internetes díjcsomagja korlátlan, viszont az ügyfelek ötféle sávszélesség közül választhatják ki a nekik megfelelőt, tudtuk meg Bedő Istvántól, a cég kereskedelmi és marketing vezérigazgató-helyettesétől. A Fibernet legolcsóbb, 128 kilobit per másodperces csomagja szélessávúnak kevésbé mondható, de az állandó internetes kapcsolat így havonta kevesebb mint négyezer forintba kerül, ami sokak számára vonzó lehet. A nagyobb sávszélességet igénylő netezők tizenegy-tizenkét ezer forintos havidíjért cserébe akár másodpercenként 1500 kilobitet tölthetnek le, az átlagosnak mondható 512 kilobites csomag pedig hűségnyilatkozattal hét-nyolcezer forintba kerül.

Fix díjas lakossági elérések egy éves hűségnyilatkozattal, 512 kbps
Szolgáltató Externet Inter.net Gusztávnet Enternet Fibernet
Havidíj 8900 Ft 10 115 Ft 9 265 Ft 10850 Ft 8 190 Ft
Adatkorlát - - - - -
Túlfogyasztás - - - - -

Bedő István lapunknak elmondta, hogy a letöltési sebességeik idén várhatóan megnőnek, és nyár elején döntenek a kábeles telefonszolgáltatás bevezetéséről is, amelynek jelenleg a műszaki tesztelése van folyamatban. A Fibernet százötvenezer háztartásba jut el kábelen, és tizenkétezer internetezőt szolgál ki.

Más irány?

A Matáv új megoldása, a forgalomkorlátozás, amely Európa-szerte elterjedt, tulajdonképpen elég bizarr ötlet, a fejlődéssel ellentétes irányba mutat. Más országokban ugyanis éppen arra törekszenek a telefontársaságok, hogy az ügyfeleik minél többet netezzenek, teljes szélességében használják ki a sávot: sorra vezetik be a még több adatforgalmat generáló, újszerű internetes szolgáltatásokat, például az IP-alapú telefonszolgáltatást és videoletöltést. A harmadik generációs mobilhálózatot is működtető hongkongi Hutchinson például csupán azért hirdeti az online telefonhálózatot működtető Skype ingyenes szolgáltatását, hogy növelje szélessávú előfizetőinek a számát. Magyarországon beindult az internetes tartalomipar fejlődése, minden más normális országhoz hasonlóan van már legális zeneletöltő és online mozi, bár ezeknek az igénybevételéhez nem gátakra, hanem minden eddiginél olcsóbb, szabadabb és gyorsabb internetelérésre lenne szükség.