Csak az új ügyfeleknek olcsóbb az ADSL

2003.03.15. 14:35
Az új, kedvezményes ADSL-havidíjak a cégek többségénél csak az új előfizetők számára elérhetők. A hűséges ügyfelek csak büntetőfeltételek mellett kérhetik át előfizetésüket az olcsóbb havidíjra. A díjcsomag-módosítás nem automatikus, így ezt mindenkinek magának kell kezdeményeznie.
Az internetszolgáltatók sorra jelentik be új, kedvezményes ADSL-csomagjaikat. A szokásos másodpercenkénti 384 kilobites letöltési sebesség mellett már magánelőfizetők is választhatnak az 512, 768, vagy akár 1536 Kbit/s sávszélességű hozzáférések közül, sőt már fix IP-címet is igényelhetnek.

A kormányzat Európa Tervének egyik célkitűzése, hogy ösztönözze a magáncélú internetfelhasználást, és ennek megfelelően a cégek is csökkentik az áraikat. A probléma ott kezdődik csupán, ha valaki eddig egy adott szolgáltató hűségszerződéses csomagját használja, és át kíván váltani az új csomagok valamelyikére - ez ugyanis nem megy egyszerűen.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) tervei szerint minden szolgáltatóval szeretne egyeztetni, hogy képesek legyenek engedni az áraikból. Az árengedmény a cégek többségénél csak az új előfizetőkre vonatkozik, a régi előfizetők nem minden cégnél kérhetik át magukat az új, kedvezményes árú csomagra, és nem is ingyen.

Gyorsabb Hobbi az Axelero régi ügyfeleinek

Az Axelero átalakította 384 kilobites Hobbi csomagját, és létrehozta az Otthon nevű új, 512 kilobites csomagot, az akció keretében április 15-ig lehet előfizetni. A cég régi Hobbi-előfizetői ezentúl a havidíj emelése nélkül 512 kilobiten tölthetnek le, az új Hobbi-előfizetőknek pedig havi 9900 forintért szolgáltat a cég 384 kilobiten, kétéves hűségszerződés esetén. Az új Otthon csomag havidíja 11 900 forint, csatlakozási díja 14 950 forint kétéves szerződés vállalásakor.

A kisvállalkozásoknak szánt Profi 384 csomag havidíja 3000 forinttal csökkent, a Profi 768 havidíja pedig egyéves szerződéskötés esetén 49 900 forintról 22 900 forintra, két év vállalása esetén 46 900-ról 21 900-ra. Újdonság az 512 kilobites letöltési sebességű, kétéves szerződés esetén 16 500 forintos havidíjú Profi 512 csomag.

Az érvényes hűségszerződéssel rendelkező ügyfelek további költségek nélkül áttérhetnek az olcsóbb havidíjú, új csomagokra, ám ehhez egy új, hároméves hűségszerződést kell aláírniuk. A hűségszerződések idő előtti felmondása esetén egy összegben fizetheti ki az előfizető a határozatlan idejű csomag egyszeri és havidíjai, valamint a hűségnyilatkozatos csomag egyszeri és havidíjai között lévő árkülönbözetet.

Az EnterNet ügyfelei tízezerért módosíthatnak

Az EnterNet márciusban jelentette be, hogy új, kedvezőbb árú, nagyobb sávszélességű - már magánszemélyeknek is szóló - csomagokat alakított ki, amelyek már 384, 512, 768, illetve a "VIP" névre keresztelt 1536 Kbit/s sávszélességgel is rendelkeznek. A havidíjban is csökkentették az áraikat: kétéves elkötelezettség vállalása esetén havi 9350 forint a 384 kilobites ADSL-csomag díja, amely a DataNet mellett a legolcsóbb a piacon. Az EnterNet legújabb szolgáltatása - mellyel a cégeket célozzák meg: az adómentes internet, amellyel a vállalkozás adómentesen biztosíthat munkatársai részére otthoni internet-hozzáférést.

Az EnterNet Hobbi, Komfort, Prémium és VIP ADSL csomagokhoz fix IP-címet is lehet rendelni havi 5000 forintért. Az EnterNet ügyfélszolgálatának felvilágosítása alapján az, aki az eddigi legkisebb csomagot használta és még nem járt le a szerződése, az tízezer forint egyszeri díjért folytathatja az új áron, illetve új szerződést köthet.

Egyéves hűségre kötelez az Elender

Céges ügyfelek számára csökkentette havidíjait az Elender is. Az Irodai ADSL 384 csomag belépési díj nélkül megrendelhető, havidíja 16 125 forint. A munkáltatók számára új adómentes otthoni internetkapcsolatot biztosító JuttatADSL csomag egyszeri, és havidíját is csökkentette a cég, a Privát ADSL 384 hozzáférés, egyszeri díj 12 375 forint, havidíja pedig 11 125 forint. Az Elender ügyfelei különdíj fizetése nélkül térhetnek át az új, kedvezményes ADSL díjcsomagokra, feltéve, hogy újból aláírnak egy egy évre szóló hűségszerződést.

A GTS DataNet az egyik legolcsóbb

Az EnterNet mellett a legolcsóbb 384 kilobites ADSL-csomagot a GTS-Datanet kínálja, a hároméves hűséget vállaló ügyfelek 9350 forintért, belépési díj nélkül internetezhetnek szélessávon. A hűségnyilatkozatos ügyfelek nem térhetnek át a kedvezményes, új tarifára. Ha nem kívánják megvárni a szerződés leteltét, úgy bonthatják fel, ha a hátralévő időszak havidíjának felét kifizetik - tudtuk meg az ügyfélszolgálattól. A kedvezményes árra azért nem térhetnek át egyszerűbben az ügyfelek, mivel a GTS DataNet is a szerződéskötés pillanatában érvényes nagykereskedelmi áron kapja az ADSL-vonalat a Matávtól - tudtuk meg Varga Edittől, a cég PR-menedzserétől.

Inter.net

Az Inter.net vállalat a jelek szerint nem alakította át az ADSL csomagjait, csupán az elérések csatlakozási díjain változtatott. A cég jelenleg nem kínál határozatlan idejű szerződést sem. Egyéves szerződéskötés eseténél a csatlakozási díjaik a felére csökkentek, míg a kétéves szerződésnél már nem kell csatlakozási díjat fizetni. A cég nagy sebességű (768 és 1500 kilobites) ADSL-csomagokat is kínál 81 125, illetve 174 875 forintos havidíjjal.

Az Interware is csökkentett

Az Interware cég már januárban behozta szolgáltatásai közé a vállalati, dolgozói kapcsolatot, melynek lényege, hogy az adókról, járulékokról és egyéb költségvetési befizetésekről szóló törvények módosításának értelmében a munkáltató által biztosított internethasználat adómentessé vált. Ezzel összhangban, adómentes dolgozói csomagot kínáltak a vállalatok számára, melyben meghatározott darabszámú ADSL szolgáltatást rendelhetnek dolgozóiknak különböző végpontokra.

A cég márciusi ADSL-akciójában havi 9990 forintért kínálja kétéves hűségszerződéssel a 384 kilobites csomagot, és bevezette az 512 Kbit/s sávszélességű, 12 490 forintos szolgáltatást is. A régi ügyfelek csak úgy térhetnek át az új csomagra, ha megvárják a hűségszerződés lejártát, vagy visszafizetik az elengedett, húszezer forint körüli belépési díjat.

A Vivendi nem enged váltani

A Vivendi internetszolgáltatója, a V-net hasonló árakon kínálja szolgáltatását, mint nagy vetélytársai, annyi különbséggel, hogy a Vivendi szolgáltatási területein kívül esők számára a kiépítési díj lényegesen több, mint Vivendin belül. A Vivendi-ügyfeleknek 2 éves hűségszerződés esetén nem kell kiépítési díjat fizetniük, a havidíj ebben az esetben 9900 forint. A Sprinternet nevű csomag letöltési sebessége 384, a feltöltés 64 kbit másodpercenként. A Vivendi nem engedi hűségszerződéses ügyfeleinek az új, alacsonyabb havidíjú csomagokra az áttérést - tudtuk meg a cég ügyfélszolgálatától. Aki például tavaly májusban fizetett elő a 18 750 forintos havidíjú Sprinternetre egy éves hűségnyilatkozattal, az idén májusig fizetheti ezt az összeget, és csak azután fizethet elő a 9900 forintos új csomagra.

A Chello drágább lett

Magyarországon sokan használják az UPC szélessávú kábelszolgáltatását, a Chellót is. A kábeles internetszolgáltatás adatforgalma nem telefonvonalon zajlik, mint az ADSL, hanem a kábeltévés hálózaton. A cég tavaly óta nem csökkentett árat, hanem 1000 forintot emelt havidíján. A maximálisan 512 kilobites letöltési sebességet kínáló szolgáltatás havidíja 11 900 forint, a bekötési díj 2 éves hűségnyilatkozat esetén 9900 forint, határozatlan időre szóló szerződés esetén 25 ezer forint. Az IHM közleménye szerint "a UPC Magyarország a minisztériummal folyó tárgyalások és a közös előkészítő munka eredményeképp a közeljövőben szintén a kormányzati célokkal egybevágó konstrukcióval lép majd piacra."  • Hírek
  • Személyi kölcsön