Oszkár
20 °C
29 °C

Egyszerűbb lesz az ADSL-szolgáltatóváltás

2008.07.04. 13:10
Nemzeti Hírközlési Hatóság és hírközlési fogyasztói jogok képviselője együttműködési megállapodást írt alá több mint húsz hazai kiskereskedelmi és három nagykereskedelmi ADSL-szolgáltató (a Magyar Telekom, az Invitel és a UPC) vezetőivel az egyszerűsített ADSL-szolgáltatóváltásról.

2005 óta több mint 40 százalékkal csökkent Magyarországon a szélessávú előfizetések kiskereskedelmi ára, az előfizetők száma pedig 600 ezerről 1,4 millió fölé emelkedett. Az előfizetők az ország legtöbb településén több szolgáltató és több technológia közül választhatnak. Ennek ellenére eddig kevesen éltek a szolgáltatóváltás lehetőségével, mivel az bonyolult és időigényes folyamat volt. A mostani megállapodás nyomán az ügyintézés gyorsabb és egyszerűbb lesz, ami hozzájárul a piaci verseny további erősödéséhez.

A szolgáltatóváltás gyorsítását és egyszerűsítését kezdeményező Takács Péter, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője közölte, hogy a megállapodást aláíró szolgáltatók vállalták, hogy július 15-ig módosítják általános szerződési feltételeiket, és így legkésőbb augusztus közepétől már ennek alapján lehet ADSL-szolgáltatót váltani a szolgáltatás szüneteltetése nélkül.

Az internetszolgáltató-váltást ezután elegendő az új szolgáltatónál kezdeményezni és ha az előfizetőnek nincs számlatartozása, vagy hűségnyilatkozata, a váltás az eddigi 30-60 nap helyett 11 napon belül megtörténik.