József, Bánk
-7 °C
0 °C

Olcsóbb lehet az ADSL

2006.06.23. 09:06
Az ADSL kiskereskedelmi árának országos szintű kiegyenlítődését várja Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke a testület csütörtöktől hatályos határozatától.
Napjainkban ugyanis előfordul, hogy bizonyos helyi koncessziós szolgáltatói (LTO) területeken akár havonta 8 ezer forintot is ki kell fizetni egy szélessávú-csomagért, míg például a Magyar Telekomnál és más cégeknél ez az ár 5 ezer forint körüli a legolcsóbb díjcsomagoknál. A hatóság az intézkedéssel ezt az árkülönbséget igyekszik csökkenteni.

Az intézkedés lényege, hogy az adott piaci területen az egykor monopolnak tekintett távközlési szolgáltató által nyújtott széles sávú internet kiskereskedelmi árát figyelembe véve állapítja meg a hatóság - megfelelő, 15-30 százalékos árrést bekalkulálva - a nagykereskedelmi árat.

Ezen az áron vagy ennél kevesebbért aztán már érdemes lehet igénybe venniük az új piaci szereplőknek is a nagykereskedelmi szolgáltatást az Emitel, a Hungarotel, az Invitel, a Magyar Telekom és a Monortel területén, vagyis az intézkedés nyomán olyan területeken is megkezdődhet a verseny, ahol ma egy-két ADSL-szolgáltató van jelen. Márpedig ilyen szempontból is elég nagy különbségek vannak az egyes területek között, míg ugyanis például a Magyar Telekom szolgáltatási területén 18 cég van jelen, addig a Hungarotel területén 2-3, a Monortel vagy az Emitel körzetében egy-egy.

A mostani szabályozás az ország mintegy 15 százalékán hozhat jelentősebb árcsökkenést. Az új szabályozás ármérséklő hatását a meglévő előfizetők is érzékelik majd, hiszen hűségnyilatkozatuk lejárta után már ők is az új, alacsonyabb nagykereskedelmi ár alapján szerződhetnek szolgáltatójukkal. Pataki ugyanakkor nem számít arra, hogy a jelenlegi, ötezer forint körüli országos havidíj jelentősen csökken a közeljövőben.