Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Tizenkét megabites adsl a Telekomtól

2006.04.10. 15:30
Két budapesti kerület lakosai ingyen jutnak extra megabitekhez, ha jó időben vesznek adsl internetelérést. Az április 24-től beinduló adsl2+ tesztszolgáltatásnak tizenkét megabit per másodperces letöltési sebessége lesz.

Április 24-én elkezdődik az adsl2+ tesztje. Az ismert betűszó mögé rakott 2+ annyit jelent, hogy az új technológia által nyújtott adatátviteli sebesség az alap adsl sebességének körülbelül a kétszerese. Az adsl2+ letöltési sebessége 24 megabit, feltöltési sebessége 3,5 megabit is lehet másodpercenként.

Rögtön gyorsat

Az új rendszert Budapest XIII. és XIV. kerületében olyan helyeken próbálják ki, ahol korábban egyáltalán nem volt adsl lefedettség. Az április 24. és május 31. között beérkező megrendelésekhez automatikusan 12 megabit per másodperces maximális letöltési sebességet biztosít a Magyar Telekom, függetlenül attól, hogy a megrendelő eredetileg milyen csomagot kért. Az ügyfelek szeptember 30-ig kapnak 12 megabites vonalat, és természetesen nem kell fizetniük az extra sebességért.

Valószínűleg szerencsésnek mondhatják magukat az adsl2+ első megrendelői, mert viszonylag hosszú ideig nagyjából a teljes sávszélességet élvezhetik a szolgáltatást. Azokban a nyugat-európai országokban, ahol régebben kiépült a nagy sebességű adsl hálózat és viszonylag sokan használják, beszámolók szerint állandóan változik a letöltési sebesség a hálózat terhelésétől függően. Napközben, amikor mindenki internetezik, az adsl néhány megabiten vagy még lassabban vánszorog, és csak éjszaka meg hajnalban lehet elérni a maximumot.