Mátyás
-6 °C
1 °C

Adsl-szerelés otthon, XP nélkül

2006.01.16. 11:10
Az Index gyakorlati tesztben bizonyítja, hogy Windows XP nélkül sem ördöngősség adsl-t telepíteni. A hagyományos modemet minden összetevő letöltéséig érdemes bedugva hagyni.

Az év végi hajrában az internetes szolgáltatók nagyon elkezdték tolni az akcióikat. Vagy esetleg csak a modemes internetezéssel havi 18 ezer forintra nőtt telefonszámla tette, hogy munkatársunk elkezdte vizsgálni, mi fán terem akkor ez az adsl.

Ingyen modemmel, saját szereléssel január végéig ingyen internetezhet, nagyjából így foglalható össze a T-Online év végi adsl kampánya. Volt szó valami dvd-lejátszóról is, de még egyszer elolvasva kiderült, az inkább "nyerjen autót, vagy helyette inkább forró kézszorítást" típusú reklámfogás. A telefonos ügyfélszolgálat legalábbis januárban már nem tudott a dologról.

Az akciós oldal december 20-án...
...és január 5-én.

Online megrendelt csomag

Bár biztosan érdekes, most nem azzal foglalkoztunk, hogy kinek milyen statisztika javításához, netán adókedvezmény besöpréséhez jött jól az év végén belépő felhasználók serege. Hiszen legalább ilyen talányokat biztosított a DSL-modem és a meghajtóprogramok telepítése.

Nem volt könnyű az indítás, mert egy kissé öregecske otthoni számítógépet támadtuk meg a szélessávval. Az már előre tudott volt, hogy a 10 ezer forintért kiszálló telepítő ember, és a telefonos segítség is felejtős. Mert hiába volna könnyebb XP alól adsl-t telepíteni, ha a 300 megahertzes AMD-val a gép még éppen eléldegél a Windows 98 alatt.

Így inkább három nyelven utánaolvastunk, mi kellhet Win98 alatt, majd online megrendeltük a motyót. A futár a rózsaszín matricákkal telenyomott dobozt az online megrendelést követő héten hozta ki. Magyarul különben nem a T-Online dokumentációja, hanem a Nincs.net leírásai segítettek a legtöbbet

Hálókártya legyen veled

Mint kiderült, a bolondbiztosnak szánt önszerelő készletben számozott zacskókba csomagolták a vezetékeket, a legnagyobb részt pedig a kínai cég eredeti dobozos, de szintén felmatricázott DSL-modemje foglalja el. Volt benne még T-Online cd, rajta nem is olyan ergya programokkal, és cd-tok méretű kis füzet az elnagyolt telepítési leírással.

Még a T-Online oldalán, a szolgáltatás tájékoztatójából rémlett, hogy a gépen kívül mást is fel kell mutatni, merthogy hálókártya kell majd. Erről közelebbi a telepítő dobozból már nem derült ki. A hálókábelhez annyi megjegyzést fűztek: "Csatlakoztassa a számítógéphez". A szűrődoboz, a telefon és a DSL-modem telefonzsinórra kapcsolását viszont szépen lerajzolták.

A HUAWEI modem cd-jén elmentett két pdf-ből az egyik végül elárulta, hogy nincsenek formai megkötések, kerüljön a gépbe valami mezei Ethernet-kártya, és azzal jó lesz.

PPPoE, az új hálózati protokoll

A kártyára várás két napja alatt elméletben sikerült mindent feltérképezni. Megtudtuk, hogy a Windows 98 csak becsapás útján vehető rá arra, hogy a hálókátyán át próbáljon telefonos kapcsolatot teremteni. Elkötelezett fejlesztők munkájának köszönhetően nem reménytelen a helyzet Windows 95, de még Win 3.1 esetében sem.

A szükséges meghajtóprogramot számos forrásból be lehet szerezni. Nagyon sok helyen említik, és csakugyan mindent visz a német Robert Schlabbach által fejlesztett Raspppoe készlet. A program magánfelhasználók számára ingyenes, de szépen kérik az internetes szolgáltatókat, ne osztogassák saját fejlesztésként. Ennek ellenére itthon is több szolgáltató tárol belőle a "szükséges összetevők" között.

A T-Online itthon és Németországban évek óta az Engel Technologieberatung által fejlesztett WinDSL csatolót használja. Így amikor a helyén volt a hálókártya, először a T-Online saját cd-jén a komplett telepítőprogram ugrott neki a feladatnak. Látszólag mindenen végigment, kérte az azonosítókat, de a végén sikertelen telepítést jelzett. A telefonos hálózat eltávolítása és újratelepítése, virtuális hálózattal illetve anélkül, csak minimális javulást hozott.

Nem bírt vele a telepítő varázsló

Megakadt a torkán

A Raspppoe-csatoló W98-as kézi telepítésre vonatkozó leírását lépésről-lépésre követve mindig az új protokoll felvételénél állt meg a menet. Vagy azt jelezte, hogy nincs telepítve az Ndiswan.vxd, vagy a meghajtóprogramok adatbázisának végiggondolása közben állt le.

A Raspppoe leírásában az is szerepel, hogy nem csak a W95-öt, de a 98-at érdemes lehet a DUN1.4 tárcsázóra frissíteni. A Windows 98 SE ismert bugja pedig igényel egy javítást.

Viszont a hivatalosan elérhető állományok egyike sem akart települni gépre, a felugró hibaüzenet tanúsága szerint a rossz verzió miatt. Bár 7 éve hibátlanul, és 3 éve újratelepítés nélkül működött, meg kellett vizsgálni, hogy mi is ez az alap Win98-nak gondolt operációs rendszer.

A sokadik hibaüzenet

Az utolsó RC2

Annyi rémlett róla, hogy a 90-es évek végén valamilyen sajtóeseményen osztogatták. Közelebbi vizsgálatra kiderült, hogy a Windows 98 megjelenés előtti utolsó bétájáról van szó (Release Candidate 2, RC2). Onnan kezdve, hogy ezt sikerült behatárolni, egy nap múlva már volt hálózat.

A valódi Windows 98 SE alatt már minden úgy ment, ahogy azt a leírások ígérték. A DUN1.4 telepítése után az oprendszer megkapta a PPPoE protokollok hibás kezelése miatt rá kiszabott javítást. Ekkor a Raspppoe készletből már telepíteni lehetett a különleges hálózati protokollt.

A Raspppoe.exe egyszeri futásával létrejött a kapcsolat az öszvér, kvázi modemes rendszeren belül. A telefonos hálózatban új kapcsolatot kellett létrehozni a "Realtek modem" segítségével. Telefonszám és körzetszám tökmindegy, a felhasználónév és a jelszó amit amit a T-Online adott, és azóta szinte éjjel-nappal megy.

A következő lépés a hálózati kapcsolatot optimalizálni ígérő programok kipróbálása lesz, kezdve a sort a T-Online saját eszközeivel.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft