Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Itt az átalánydíjas korlátlan internet

2001.02.15. 12:14
Február 15-től Budapest nagy részén előfizethető a Matávnet ADSL Otthon csomagja, mely 12 900 forintos havidíjért korlátlan, nagysebességű internetkapcsolatot biztosít felhasználóinak. Az új csomag lényegesen olcsóbbá teszi az ADSL-alapú internetezést az ISDN-alapúnál, és a kábeltévés szolgáltatók áraival is versenyképes.
Csütörtöktől előfizethető a Matávnet ADSL Otthon csomagja, mellyel nemcsak ISDN, de analóg vonalon is nagy sávszélességen internetezhetnek a felhasználók. Kétéves megrendelés esetén 29 900 forintos belépési díjat és havi 12 900 forintos átalányt kell fizetniük a felhasználóknak. A havidíj tartalmazza a Matáv háttérszolgáltatásának díját is, s a szolgáltatáshoz továbbra sem kapcsolódik telefondíj. A szolgáltatás garantált minimális letöltési sebessége 128 kilobit másodpercenként, a maximális elérhető sebesség pedig 384 kilobit, amely a hagyományos modemmel elérhető sebességnél közel hétszer gyorsabb.

A modemes internetezők tipikusan nagy mennyiségű adatot töltenek le, azonban csak kevés adatot küldenek a szolgáltató felé. Az ilyen típusú kapcsolatok bonyolítására született az aszimmetrikus digitális előfizetői vonal, melyen a letöltési kapacitás a feltöltési sebesség többszöröse. Míg az ISDN technológia 64 kilobites, illetve kétszer 64 kilobites adatátvitelt tesz lehetővé, az ADSL-kapcsolat letöltési sebessége akár 8 megabit is lehet másodpercenként. Hazánkban maximálisan 1,5 megabites letöltési sebesség érhető el. Az Otthon csomag maximális letöltési sebessége 384 kbit másodpercenként, amennyiben valaki ennél nagyobb sávszélességet szeretne, egyéni árajánlatot kérhet a cégtől - mondta el kérdésünkre Pohly Ferenc, a Matávnet kommunikációs igazgatója.

Korábban a Matáv csak ISDN-vonalra kínált ADSL-kapcsolatot (lásd korábbi cikkünket), mostantól azonban analóg vonalon is elérhető a szolgáltatás. Az új csomag lényegesen olcsóbbá teszi az ADSL-alapú internetezést az ISDN-alapúnál. A 128 kilobites ISDN-vonal kb. 6000 forintos havidíja ugyanis sem az internet-hozzáférés díját nem tartalmazza, sem a forgalmi díjakat, így egy komolyabb internetező havi ISDN-számlája gyakran szalad húszezer forint fölé. A Matávnet ADSL-alapú internetszolgáltatása az UPC Chello és a TVNet kábeltévés internetszolgáltatásával verseng, azokkal ellentétben azonban a Matávnet garantál minimális sávszélességet felhasználóinak. A szolgáltatás Budapest nagy részén elérhető. Pohly Ferenc tájékoztatása szerint a Matávnet hamarosan bejelenti üzleti ADSL-internet csomagjait is, melynek előfizetői helyi hálózatukat is csatlakoztathatják az internetre.

Nagysebességű otthoni internet
Belépési díj Havidíj Max sávszél Min sávszél Szolg. terület
ADSL Otthon 29900* 12900* 384/64 kbit/s 128/64 kbit/s Bp nagy része
Chello - 10900 512/128 kbit/s nincs I., II., XI., XIII. ker.
TVNet 48000 10000 1,5 Mbit/s Nincs V, IX, XIII, XIV, XIX., XXII. ker
* Kétéves előfizetés esetén