Emőke
-4 °C
9 °C

Nyolc nap alatt lezajlik és ingyenes az adsl-szolgáltatóváltás

2005.09.20. 12:17
Az internet-, illetve a nagykereskedelmi szolgáltatók, valamint a Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselője kedden aláírták azt a megállapodást, ami szünetmentessé teszi a szélessávú (adsl) előfizetők számára a szolgáltatóváltást.

Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke keddi sajtótájékoztatóján elmondta: eddig rossz esetben akár hatvan napot is igénybe vehetett a váltás, és eközben az ügyfél nem tudott internetezni. Hozzátette: a váltás a megállapodás alapján ezután szünetmentes lesz, ami növeli az ügyfelek elégedettségét.

17 szolgáltató írta alá

Az elnök közölte: a szolgáltatóváltás felgyorsítása hozzájárul a piaci verseny élénküléséhez is. A megállapodást 17 szolgáltató írta alá. Az NHH adatai szerint július végén Magyarországon mintegy 310 ezer adsl-előfizető volt, ami 74 ezerrel több a 2004. év véginél.

Az eseményen Juhász Károly, a fogyasztói jogok képviselője elmondta: a megállapodást hosszú, március óta tartó tárgyalások előzték meg. Az aláírást követően 8 nap alatt lezajlik a váltás, és eközben nem szünetel a szolgáltatás. A tapasztalatok azt mutatták, eddig sokan azért nem váltottak szolgáltatót, mert ez nagyon sokáig tartott. A váltás ingyenes az ügyfél számára.

A megállapodásban rögzítettek végrehajtásnak jogi garanciája az lesz, hogy a szolgáltatók október 1-ig ennek megfelelően módosítják az általános szerződési feltételeket, és ezt benyújtják a hivatalnak. Addig a szünetmentes váltást az teszi jogilag lehetővé, hogy szabályok szerint az általános szerzodési feltételektől a szolgáltatók eltérhetnek akkor, ha ez a fogyasztók javára történik.

Nem lehet tudni hány embert érint

Az NHH, illetve a fogyasztói jogok képviselője nem kívánta megbecsülni, hogy az adsl-előfizetők hány százaléka vált a következő egy évben, ám azt elmondták, hogy a szélessávú felhasználók két éves hűségnyilatkozat alapján kötnek szerződést, így évente a júzerek felének lejár a megállapodása.