Sára, Márió
-4 °C
4 °C

Egyszer használatos on-line kártyaszámok

2000.09.08. 13:45
Az American Express (AmEx) véletlenszerűen generált, lejárati dátummal ellátott kártyaszámokkal vágja át az on-line vásárlás gordiuszi csomóját. A bankkártya- vagy hitelkártyaszám internetes használatakor ugyanis abban kell bízni, hogy senki nem csípi el az aranyat érő információt. A vásárlások adatait valahogy védeni kell, a kártyaszámok birtokában ugyanis a csalók a kontónkra szolgáltatásokat vehetnének igénybe.
Az on-line vásárlások biztonsága érdekében az AmEx az Egyesült Államokban egy hónapon belül új szolgáltatást indít. A Privacy Payments bevezetésével lehetővé válik, hogy az interneten közvetített hitelkártyaszámot egy véletlenszerűen generált számsor váltsa fel, amely csak arra az egy tranzakcióra érvényes.

AmEx az Egyesült Államokban egy hónapon belül új szolgáltatást indít
A biztonságára kényes on-line ügyfél a vásárlás előtt az AmEx honlapján, vagy egy előre telepítendő program segítségével generálhat magának egy visszaélések ellen védett számot. Csak egy felhasználónevet és jelszót kell megadni, és megkapja az egyszer használatos számlaszámot, a beépített lejárati dátummal.

A kereskedő visszajelzése után a generált kártyaszám többet nem lesz használható. A számlázásban az ügyfél számára semmi nem változik - közölte az AmEx. A rendszer felületes hasonlóságot mutat az on-line-banking során alkalmazott tranzakciós kódokkal (TAN). Lényeges különbség azonban, hogy a TAN listát nem kell magával hurcolnia az on-line vásárlást tervező ügyfélnek, hanem adott esetben gyorsan generálhat magának egy biztonságos kártyaszámot.

A Private Browsing nevet viseli az AmEx másik terméke, amelyet a Privada biztonságtechnológiai céggel közösen fejlesztett ki. Ezt használva a felhasználó pontosan megadhatja, hogy a webet járva milyen információkat szeretne magáról elérhetővé tenni. Természetesen lehetőség van a teljesen anonim böngészésre is. Az AmEx azt reméli, a Private Browsing szolgáltatást már az idén felveheti kínálatába.