Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-3 °C
3 °C

Drudge Romániában

2001.01.17. 17:24
Matt Drudge-hoz hasonló sztárújságírója lehet Romániának, miután Anca Oegar megunta, hogy semmibe veszik önálló tudósításait, és saját híroldalt indított.
Matt Drudge
Matt Drudge-ról azt mondják, hogy ő egy elszabadult ágyú a sajtó hánykolódó hajójának fedélzetén. Matt Drudge az online újságírás posztercsávója, sztárja, aki minden nagyobb társaságnál melózott már (CBS, ABC), de mindenhonnan nagy harag és veszekedés közepette távolították el - életcélja, hogy minden korábbi munkahelyét megverje a hírversenyben, és ez a legtöbbször sikerül is neki.

Drudge egy saját bulvároldalt üzemeltet, amely mögött ő maga a hírügynökség (pontosabban az olvasók az ő ügynökei). A nullás-dizájnú nyitóoldalát az ott közölt audit tanulsága szerint naponta kétmillióan látogatják. Ő maga egyébként igyekszik úgy kinézni, mint a harmincas éveket bemutató filmekből ismert kalapos újságírók, csak a kezében fotonvetős Pajtás fényképezőgép helyett laptopot tart.

Kitörés

Románia nemrégiben egy saját Matt Drudge-ra tett szert egy Anca Oegar nevű újságírónő személyében.

Anca Oegart először a Mircea Raceanu-ügy tette ismertté 1989-ben. Raceanut, aki a román külügyminisztérium amerikai kapcsolatos osztályvezetője volt, kémkedés vádjával halálra ítélték a Ceaucescu-rezsimben. Míg a sajtó a mindenütt az állami hírügynökség standard beszámolóit hozta, Oegar saját oknyomozó riporttal állt elő, amelyből kiderült, hogy a diplomata koncepciós per áldozata. (Raceanu a forradalom után az Egyesült Államokba menekült.)

Anca Oegar
Oegar volt az első, aki leutazott a Zsil-völgybe, oda, ahol a fenyőfák medvéből vannak, és először adott hírt a kupakfejű Miron Cosmáról, aki majd egy évtizeddel később pár ezer bányász élén Bukarest felé indult, azzal a szándékkal, hogy széjjelveri azt.

Az újságírónő később amerikai tudósító lett, de szomorúan kellett tapasztalnia, hogy a román sajtó az önálló beszámolók helyett továbbra is az állami hírügynökség jelentéseit részesíti előnyben. Ekkor döntött úgy, hogy a drudge-i útra lép, és saját oldalon közli tudósításait - döntsön a közönség.

Az Oegar Report a Drudge Reporthoz hasonlóan nullás-dizájnú, -színtartalmú oldal, a jó pár éve ízléshorrornak számító anigifeket leszámítva. Egyedül a szakma ellen. Kapd el őket, Anca!  • Vennék
  • Hírek