Kurnyikova, a féregvírus

2001.02.13. 11:07
Anna Kurnyikova teniszsztár állítólagos képével csalja lépre a világ számítógépfelhasználóit egy újfajta vírus. A csatolt állomány a 'szerelmeslevél' vírushoz hasonlóan önmagát küldeti tovább az Outlook levelezőprogrammal. A kíváncsi internetezők segítségével hétfőn néhány óra alatt számítógépek millióira jutott el a kódsor, amely állítólag nem okoz maradandó károkat.
Amerikai biztonsági szakértők egy új vírusra figyeltek fel, amely a hozzá csatolt állománnyal, Anna Kurnyikova teniszező állítólagos fotójával néhány óra alatt elterjedt. A vírust (vagy worm-ot) hétfőn este már 50 nagy amerikai cég gépein felfedezték, számolt be a CNN hírtelevízió. A vírus gyaníthatóan Európából származik.

Anna Kurnyikova
Azóta világszerte számítógépek millióit fertőzte meg az e-mail vírus, amely az orosz származású teniszezőnő képe helyett VBS-kódban írt programot tartalmaz. A fájl valódi kiterjesztése rejtve lehet, a JPG rövidítés pedig azt a látszatot keltheti, hogy valóban egy fényképről van szó.

Az önszaporító program ismerősöktől érkező e-mail útján fertőzi meg a Windows operációs rendszert futtató számítógépeket, a subject sorban "Here you have, :o)" felkiáltás szerepel. A levél szövege "Hi: Check This!" de a hozzácsatolt AnnaKournikova.jpg.vbs fájl megnyitásakor nem kerül elő semmilyen pikáns kép.


Rákattintásra a rejtett tartalom aktivizálódik, a Windows főkönyvtárban létrehoz egy fájlt, és arra készteti a levelezőprogramot, hogy ezt a csatolmányt a címlistában szereplő címekre küldje tovább. A fertőzött gépek ezenkívül időzítést kapnak, hogy a böngészőprogram minden évben január 26-án keressen fel egy bizonyos weboldalt.

A Microsoft Outlook levelezőprogramot automatikus levélküldésre késztető kód csaknem olyan sebességgel terjed a világban, mint tavaly májusban az emlékezetes Love Letter vírus. Szakértők szerint az új vírus nem okoz maradandó károkat a megfertőzött gépeken. A levelezőszerverek viszont a hirtelen megugró forgalom miatt felmondhatják a szolgálatot.  • Hírek