Edina
-12 °C
-3 °C

Elítélték a Kurnyikova-vírus készítőjét

2001.09.28. 11:51
Csütörtökön 150 óra közhasznú munkára ítélték a világszerte több millió számítógépet megfertőző 'Anna Kurnyikova' vírus holland készítőjét. Az Outlook levelezőprogrammal terjedő, AnnaKournikova.jpg.vbs kiterjesztésű, Visual Basic scriptben írt féregvírus nem okozott kárt a felhasználók gépén.
A népszerű orosz teniszezőnő digitális fényképének álcázott vírus februárban több millió számítógépre küldte el magát, lelassítva a hálózatokat, és a terhelés által lefagyasztva sok szervert.

Vírusgyűjteményből szabadult el a vírus

Anna Kurnyikova
A vírus készítője, az észak-hollandiai Sneek városka egyik számítástechnikai üzletének 20 éves alkalmazottja hobbiból vírusokat gyűjtött. A leeuwardeni bíróság ítéletében szerepelt, hogy a fiatalembernek összesen mintegy 7200 számítógépes parazitát sikerült megszereznie.

A fiatalember által terjesztett vírus az internet-felhasználói körében világszerte kellemetlenséget, aggodalmat és felháborodást váltott ki - állapította meg ítéletében a bíróság, hozzátéve, hogy az okozott kár viszont nem volt nagy. Ezért 150 óra közhasznú munkára ítélték.

Feljelentette magát

Az OnTheFly nicknevet használó férfi maga fordult a rendőrséghez, nem sokkal a vírus létrehozása és elindítása után. Elismerte, hogy a VBS Worm Generator segítségével ő írta a vírust, és állítása szerint fogalma sem volt róla, hogy végül milyen károkat okoz majd.

Az internetezők védtelenségét demonstrálta

A világhálóra kitett levelében OnTheFly azt fejtegette, hogy egyformán inspirálta a 20 éves teniszező iránt érzett rajongás, és annak bebizonyítása, hogy az internet felhasználói nem tesznek lépéseket a vírusok elleni védekezésre.

OnTheFly az ellene folyó vizsgálat alatt e-mail interjúban közölte, a vírus ötletét egy IDC-jelentés adta, amely megállapította, hogy az internetezők semmit nem tanultak a 2000. májusi Loveletter vírus okozta lavina óta.