Eleonóra
-1 °C
2 °C

Megjelent az online menekülés kézikönyve

2005.09.25. 09:29
Kapcsolódók (12)
Kellő kitartással bármelyik diktatúra felhasználói képesek lehetnek megkerülni az internetes cenzúrát, véli a Riporterek határok nélkül emberi jogi szervezet. A most megjelent kézikönyv gyakorlati tanácsokkal látja el a tiltott weblogok működtetőit.

A párizsi székhelyű Riporterek határok nélkül (RSF) szervezet közzétette az online cenzúra elöli rejtőzködés kézikönyvét. Az angol nyelvű változaton kívül a kötet letölthető franciául, kínaiul, arabul és perzsa nyelven is. A szerzők reményei szerint a kézikönyvből hasznos ötleteket meríthetnek az emberi jogokat korlátozó országokban élő bloggerek és másként gondolkodók.

A bloggerek és kiberdisszidensek kézikönyvének (Handbook for Bloggers and Cyber-Dissidents) elkészítését részben a francia külügyminsztérium finanszírozta. A PDF-formátumú könyv műszaki tanácsokat tartalmaz az online anonimitás megőrzésére. A könyvet a párizsi Apple Expón mutatták be.

#alt#

"A bloggerek gyakran az érintett országok valódi újságíróiként működnek, mert a valódi médiát cenzúra sújtja" - írja a könyv bevezetőjében Julien Paint, a szervezet internetes szabadsággal foglalkozó részlegének vezetője.

Megfelelő eszközökkel, ügyesen

A 87 oldalas könyv tanácsokat ad a világ minden táján élő felhasználóknak, hogyan tudnak online naplót indítani és működtetni álnevek, illetve a valódi IP-címet eltüntető anonim proxik használatával.

Józan eszét használva, kellő kitartással és főként a megfelelő eszközöket kiválasztva bármely blogger képes lehet megkerülni a cenzúrát, véli Pain.

A könyv tippjei a felhasználó paranoiájától függően az önvédelem különböző fokozatait ajánlják. A skála a váltogatott internetes kávézók használatától egészen a titkosított, speciálisan formázott emailek küldéséig terjed.

A leírásban részletesen elmagyarázzák a kormányzati szűrőkön való áttörés különböző eljárásait. Nem marad el a figyelmeztetés sem, hogy mindenki ellenőrizze, az országában milyen büntetés várható lelepleződés esetére.

Arash lebukott

Senki nem tudja biztosan, milyen nagyra növekedett a blogoszféra, az online naplók világa. Az egyik blogkereső, a Technorati 17,1 millió blogot ismer.

Személyes beszámolókban iráni, nepáli és kínai bloggerek mesélik el, hogyan sikerült leküzdeniük az országukban működő cenzúrát. "Szabadon írhatunk a blogokban" - írja Arash Sigarchi iráni újságíró, akit ennek ellenére 14 évi börtönre ítéltek az iráni kormányt bíráló online bejegyzései miatt.

Kirúgatva sem leányálom

Az RSF a kézikönyvet az internes cenzúra sajátos toplistájával zárja. Az első számú versenyző Kína, ahol a befektetések, műszaki eljárások és diplomácia furfangos elegyét alkalmazzák. Ha valahova szabad választásokról szóló felhívást tesznek ki, azt legfeljebb fél óra múlva leveszik, írja Pain a kínai cenzúráról.

A San Franciscóban működő Electronic Frontier Foundation (EFF) polgárjogi szervezet az idén szintén megjelentette az anonim bloggolásról szóló online kézikönyvét. Ebben bemutatják az anonimizáló eljárásokat, köztük az EFF által működtetett Tor-t. Figyelmeztetik a felhasználókat arra, hogy jobb az üzenetekkel kimaradni a keresőkből. Ez utóbbi a kézikönyv különben nem a diktatúrák ellen, hanem a munkáltató haragja és kirúgatás a megelőzésére született.