Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Antarctica, a 3D kereső

2001.01.09. 12:22
Az Antarcti.ca nevű cégnek köszönhetően ezentúl nem kell egyhangú listákon keresgélnünk. A map.net nevű oldalon a web háromdimenziós képe áll rendelkezésünkre, melyben úgy barangolhatunk, akár egy megelevenedett térképen. A fejlesztők mindezt a virtuális valóság felé vezető út mérföldkövének szánták, a kérdés csak az, hogy keresésre használható-e?
Az Antarcti.ca sikeresen leképezte a világhálót 3D-ben, és saját fejlesztésű szoftverei által kereshetővé is tette: az embernek néha az az érzése támad, hogy a hálót jelképező utcán, az oldalakat jelentő házak között még egy frankó Quake-partit is össze lehetne hozni a map.net szerverén.

Antarktiszra a teljes világháló ráfér
A világhálót Antarktisz földrésze szimbolizálja, mely elég semleges ahhoz, hogy senki ne kezdjen el berzenkedni a térképen elfoglalt helye miatt. A tájékozódást, mint az igazi atlaszokon szép nagy feliratok, illetve színkódok jelentik, melyeknek magyarázata a lap szélén mindig megtalálható. A térkép felépítése egyébiránt a legszebb iskolai földrajzi atlaszokat idézi. A különböző területeket külön tartományokba sorolták, amelyek élénk színekkel térnek el egymástól.

Ha kiválasztottunk egy területet, következik a közelítés és a részterületekre bontás, szintén az első szisztéma szerint, mindezt addig ismételgetjük, amíg el nem jutunk a keresett témakörhöz. Eddig talán meg is egyezne egy tematikus keresővel, leszámítva talán azt, hogy a lapok nem egymás után következnek, hanem szépen szétszórva az adott ,,tartományon" belül.

Ha idáig eljutottunk, akkor következhet a switch to 3D mode, irány a virtuális valóság, legalábbis egy ahhoz hasonló megjelenítés. A kapcsolódó honlapokat kicsiny kis házként jelenítik meg, melyek fölött lebeg a honlap neve. A házra kattintva az infomezőben megjelenik egy rövid leírás, és amennyiben az megnyerte tetszésünket, a felette lebegő feliratra kattintva a kereső egy új ablakban megnyitja az oldalt.

Kunyhók és felhőkarcolók

Minél nagyobb egy site, annál messzebbről látszik
A házak mérete, illetve kivitelezése hivatott az oldal nagyságát, illetve tartalmát is megjeleníteni, a hivatalos honlapok általában szép nagy felhőkarcolókkal jelölik, míg a fan page-k kis vityillókban húzzák meg magukat. A felhőkarcolókkal csak az a baj, hogy a felettük pompázó feliratokhoz szépen felül is kell emelkedni a tré kis júzer honlapok tömkelegén. Jobbra-balra, előre-hátra mozoghatunk két ikon segítségével változtathatjuk magasságunkat és a szép felhős ég felé törhetünk, ahol bannereket helyeztek el.

A map.net kereső nem csak folyamatos közelítéssel dolgozik, a kulcsszavakat is ismeri, mint minden jólnevelt kereső. Kidobja a témaköröket és a találatok számát, amelyekben tallózva a megszokott módokon szintén szűkíthetjük a kört, vagy a feltűnő 3D ikonra kattintva elkezdhetünk sétálni az információs szupersztrádán, ami ez esetben csak egy koszos kis mellékutca lesz. Még a házakon is át tudunk sétálni szellemként közlekedve.

A map.net tehát szép és jó, de lassúcska szegény és egyelőre nem igazán praktikus, hiszen léteznek gyorsabb keresők is. A technika fejlődésével ez az út is járható lesz, egyelőre azonban megelőzte a korát.