Emőke
-4 °C
9 °C

Elnézést kért az AOL az előfizetők adatainak kiadásáért

2006.08.10. 10:30
Az AOL távközlési cég sajnálatát fejezte ki, és elismerte, hogy hibázott, amikor kutatás céljából nyilvánosságra hozta 650 000 előfizetőjének keresési eredményeit. A cég ugyan eltávolítatta az adatokat a saját oldaláról, de a fájlt addigra már többen letöltötték és terjesztették az interneten.

Az AOL előfizetői felháborodtak, miután a cég nyilvánosságra hozta 650 000 ügyfelének keresési eredményeit. Habár az adatbázis nem tartalmaz neveket, csak sorszámokat, az érintettek szerint ez nem jelent igazi akadályt a felhasználók azonosítására.

Magyar áldozat is van

A TechCrunch blog szerint az emberek gyakran írnak be személyes információkat, címeket, számokat, saját illetve rokonaik és ismerőseik nevét a keresőbe, ami az adatbázisban az adott felhasználó számára kompromittáló keresési eredményekkel együtt jelenhet meg. A Light Read híroldal információi szerint egy szilícium-völgyi céget menedzselő magyar vállalkozó, Erdős Zoltán ráadásul bojkottot hirdetett az AOL felhasználói körében. "AOL, cserben hagytad a felhasználóidat. Ha elég okosak ezek a felhasználók, bojkottálni fogják a szolgáltatásaitokat" - írta blogján.

Már az interneten kering

Az cég elnézést kért, és elismerte, hogy a kutatások és felmérések céljából nyilvánosságra hozott keresési eredmények sérthetik ügyfelei jogait, írta a BBC Andrew Weinstein AOL-szóvivő nyilatkozata alapján. A szóvivője azt is elmondta, utólag úgy ítélik, valóban nem mérték fel eléggé a lépés következményeit.

Az adatokat eltávolították a cég oldaláról, a fájl mégis az interneten kering, mivel korábban már többen is letöltötték. A botrány komoly negatív reklámot jelent az éppen újjászerveződő cég számára.