Alfréd
-2 °C
2 °C

Összeállt az AP hírügynökség a blogoszférával

2006.05.24. 11:06
Az amerikai hírügynökség a jövőben összekapcsolja híreivel a Technorati releváns blogbejegyzéseit. Közben újabb pletykák terjednek a blogkereső esetleges felvásárlásáról.
Technorati- és del.icio.us-linkek a Washington Post cikke mellett
Technorati- és del.icio.us-linkek a Washington Post cikke mellett
A világ legnagyobb és legrégebbi hírügynöksége a jövőben a blogokat is szemlézi. A cég ugyanis összeállt az egyik legnagyobb blogkeresővel. A Technorati a jövőben azokat a blogbejegyzéseket küldi majd meg az AP-nek, melyek a hírügynökség valamelyik hírére hivatkoznak. A technoratis blogbejegyzések linkjei minden olyan híroldalon megjelennek majd, melyek számára az AP hostolja a hírügynökségi jelentéseket.

Az AP-nél megjelenő bloglinkek a Technorati oldalára visznek majd. Az itt realizálódó hirdetések bevételein pedig osztozik a két cég. Az AP kezdeményezése egyébként nem egyedülálló: korábban a Newsweek vagy a Washington Post is összekötötte már cikkeit a releváns, Technoratin megjelenő blogbejegyzésekkel.

Nagyon örülünk, hogy az AP-vel dolgozhatunk együtt, és nagyon izgalmasnak találjuk, hogy a bloggerek végre hallathatják hangjukat több száz helyi amerikai online hírszájton - kommentálja a megállapodást a Technorati hivatalos blogján Peter Hirshberg. Szerinte az AP-vel való megállapodás a civil újságírás erejét mutatja.

Újabb pletykák a felvásárlásról

A Technorati jelenleg több mint 40 millió blogot szemléz. A felvásárlását sejtető hírek először tavaly év végén jelentek meg különböző fórumokon. Pontosabban Stephen Baker, a BusinessWeek blogjában írta meg hogy a Microsoft vásárolhatja fel a céget.

Nem sokkal később a Red Herringben jelent meg egy írás. Liz Gannes szerint nem annyira a Microsoftnak mint inkább a Yahoonak fáj a foga a blogkeresőre. Vélekedését azzal igyekezett alátámasztani, hogy mikor felhívta David Sifryt, a Technorati vezérigazgatóját, ő nem kívánta kommentálni az "értesülést".

Bár az újabb híresztelések nyomán sokan megjegyezték, hogy ugyan miért venné meg a Yahoo a Technoratit, ha már egyszer ott van neki a saját blogkeresője, most ismét téma lett az állítólagos házasság. David Berlind, a ZDNeten ír arról, hogy belefutott a Technoratin egy hibaüzenetbe, ami egyértelműen arra utalt, hogy a Yahoo szerverével van valami gond. Mindenesetre ellentmondana a Yahoo eddigi gyakorlatának, ha titokban tartana egy ilyen fontos megállapodást.