Neal Stephenson kapja az Ars Electronica .net díját

2000.04.28. 12:27
Neal Stephenson cyberpunk regényírónak ítélték az Ars Electronica díját az eredetileg weboldalaknak szánt .net kategóriában. A digitális művészet legrangosabb díjára öt kategóriában fogadtak el nevezéseket a szervezők, Stephenson azonban nem pályázott. A zsűri mégis neki ítélte az Arany Nika-szobrot és a százezer osztrák schillinges díjat, hasonlóan a tavalyi döntéshez, amikor a be nem nevezett Linux operációs rendszer kapta a díjat.
Neal Stephenson futurista regényeiért kapta a .net kategória díját, melyet eredetileg weboldalaknak szántak. A díjat azonban már tavaly sem weboldal kapta, hanem a Linux operációs rendszer, melyet Stephenson műveihez hasonlóan nem neveztek be a versenybe. A zsűri szerint Stephenson nemcsak szerepeltette regényeiben az internetet, de olyan jövőképet vázolt, melyet híven követnek a mostani fejlesztések, például a háromdimenziós VRML nyelv. Stephenson Snow Crash című regényében valódi kiterjedéseket adott az először Gibson regényeiben feltűnő cybertérnek, a Diamond Age-ben a nanotechnológia gyakorlati alkalmazásait vázolja, a második világháborútól napjainkig húzódó cselekményű Cryptonomiconban pedig az analóg és a digitális titkosítás játszik létfontosságú szerepet.

Az Ars Electronica zsűrije április közepén döntött a nyertesekről. A 200 ezer schillinggel díjazott interaktív művészet kategóriában Rafael Lozano-Hemmer mexikói művész "Vectorial Elevation, Relational Architecture #4." című installációját találták a legjobbnak, melyben 800 ezer ember irányíthatta két héten át a Mexikóváros legnagyobb főtere felett elhelyezett keresőreflektorok ,,égi balettjét".

A 150 ezer schilling díjazású digitális művészet kategóriában Carsten Nicolai német designer kapta a díjat ,,20 perc 2000-ig" című milleniumi lemezéért, melyen 12 neves zenész műve található.

A 200 ezer schillinggel díjazott számítógépes animáció kategóriában a Kanadában élő cseh művész, Jakub Pistecky ,,Maly Milos" című rövidfilmje nyert, amely a kis Milos, felesége, a gonosz Babka és legjobb barátja, egy kis kecske történetét meséli el háromdimenziós, marionettbábukra hasonlító figurákkal.

A .net zsűri

Brian Blau, az Autodesk szoftverfejlesztési igazgatója
Claudia Giannetti, a barcelonai Media Center of Art & Design kurátora,
Lisa Goldman interaktív média-tervező,
Joichi Ito, az Infoseek Japan elnöke,
John Markoff, a New York Times számítástechnikai újságírója

A fiatal művészeknek és újítóknak szánt ,,cybergeneration - u19 freestyle computing" kategória nyertesei két 16 éves osztrák diáklány, díjuk egy multimédiás PC és egy évi ingyenes internetkapcsolat. A Harvey projektet elindító Verena Riedl és Michaela Hermann két éve házilag gyártott hangkártyát az általuk fejlesztett programhoz, mely felolvassa a digitális szövegeket a vakok vagy gyengénlátók számára.

A díjakat szeptember 4-én adják át az ORF felső-ausztriai stúdiójában, a díjnyertes műveket pedig alkotóik a másnap kezdődő linzi Ars Electronica fesztiválon mutatják be a közönségnek.  • Tippek
  • Babaváró hitel