Judit
2 °C
7 °C

Neal Stephenson kapja az Ars Electronica .net díját

2000.04.28. 12:27
Neal Stephenson cyberpunk regényírónak ítélték az Ars Electronica díját az eredetileg weboldalaknak szánt .net kategóriában. A digitális művészet legrangosabb díjára öt kategóriában fogadtak el nevezéseket a szervezők, Stephenson azonban nem pályázott. A zsűri mégis neki ítélte az Arany Nika-szobrot és a százezer osztrák schillinges díjat, hasonlóan a tavalyi döntéshez, amikor a be nem nevezett Linux operációs rendszer kapta a díjat.
Neal Stephenson futurista regényeiért kapta a .net kategória díját, melyet eredetileg weboldalaknak szántak. A díjat azonban már tavaly sem weboldal kapta, hanem a Linux operációs rendszer, melyet Stephenson műveihez hasonlóan nem neveztek be a versenybe. A zsűri szerint Stephenson nemcsak szerepeltette regényeiben az internetet, de olyan jövőképet vázolt, melyet híven követnek a mostani fejlesztések, például a háromdimenziós VRML nyelv. Stephenson Snow Crash című regényében valódi kiterjedéseket adott az először Gibson regényeiben feltűnő cybertérnek, a Diamond Age-ben a nanotechnológia gyakorlati alkalmazásait vázolja, a második világháborútól napjainkig húzódó cselekményű Cryptonomiconban pedig az analóg és a digitális titkosítás játszik létfontosságú szerepet.

Az Ars Electronica zsűrije április közepén döntött a nyertesekről. A 200 ezer schillinggel díjazott interaktív művészet kategóriában Rafael Lozano-Hemmer mexikói művész "Vectorial Elevation, Relational Architecture #4." című installációját találták a legjobbnak, melyben 800 ezer ember irányíthatta két héten át a Mexikóváros legnagyobb főtere felett elhelyezett keresőreflektorok ,,égi balettjét".

A 150 ezer schilling díjazású digitális művészet kategóriában Carsten Nicolai német designer kapta a díjat ,,20 perc 2000-ig" című milleniumi lemezéért, melyen 12 neves zenész műve található.

A 200 ezer schillinggel díjazott számítógépes animáció kategóriában a Kanadában élő cseh művész, Jakub Pistecky ,,Maly Milos" című rövidfilmje nyert, amely a kis Milos, felesége, a gonosz Babka és legjobb barátja, egy kis kecske történetét meséli el háromdimenziós, marionettbábukra hasonlító figurákkal.

A .net zsűri

Brian Blau, az Autodesk szoftverfejlesztési igazgatója
Claudia Giannetti, a barcelonai Media Center of Art & Design kurátora,
Lisa Goldman interaktív média-tervező,
Joichi Ito, az Infoseek Japan elnöke,
John Markoff, a New York Times számítástechnikai újságírója

A fiatal művészeknek és újítóknak szánt ,,cybergeneration - u19 freestyle computing" kategória nyertesei két 16 éves osztrák diáklány, díjuk egy multimédiás PC és egy évi ingyenes internetkapcsolat. A Harvey projektet elindító Verena Riedl és Michaela Hermann két éve házilag gyártott hangkártyát az általuk fejlesztett programhoz, mely felolvassa a digitális szövegeket a vakok vagy gyengénlátók számára.

A díjakat szeptember 4-én adják át az ORF felső-ausztriai stúdiójában, a díjnyertes műveket pedig alkotóik a másnap kezdődő linzi Ars Electronica fesztiválon mutatják be a közönségnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?