Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Új fegyver a pornóipar kezében

2004.12.03. 12:55
Ügyes pornóipari szakemberek új fegyvert állítottak hadrendbe a spamszűrők elleni háborúban: ASCII-karakterekből rajzolt képekkel bombázzák a gyanútlan felhasználókat.

A kéretlen üzeneteket szűrő és kívánságra eltávolító programok komoly gondot okoznak a spammereknek. A filterek blokkolják a gyanús feladótól érkező maileket, és azt is figyelik, található-e spamgyanús szó az üzenet tárgyában vagy szövegében. Emellett taníthatók, így a felhasználó által feketelistára tett feladóktól érkező mailek sokszor olvasatlanul a kukában végzik.

#alt#

Egyes fejlett levelezőkliensek, mint például a Google-féle webes alapú Gmail, alapbeállításban még a képeket sem engedik letöltődni, és ezzel lassan a spam-alapú marketingre épülő vállalkozások létét veszélyeztetik.

Pornó és nosztalgia

A megoldás? A nyolcvanas években népszerűvé vált, és a sokak által azóta is nosztalgiával emlegetett ASCII art, aminek lényege, hogy az üzenet - ez esetben a kéretlen e-mail - képként szemlélhető, viszont karakterekből áll össze. A módszer azért hatékony, mert az ASCII-képet könnyű úgy előállítani, hogy ne tartalmazzon értelmes karaktersorozatokat, így tehát ha hagyományos, szöveges alapú, a szemantikai megfeleltetés elvén működő spamfilterek semmit sem tudnak kezdeni vele. Az ASCII art viszont technikai értelemben képnek sem kép, hiszen karakterek sorozatából áll, a szövegtestébe illeszthető, így a képeket élből eltávolító filterek átengedik.

Drága a gyógyír

Ellenszer létezik, bár meglehetősen bonyolult és költséges: az ASCII-alapú üzenetet képpé lehet alakítani, még mielőtt elérne a címzett postaládájába, majd optikai karakterfelismerő technikával (OCR) automatikusan is kideríthető róla, tartalmaz-e értelmezhető üzenetet, és ha igen, szükséges-e blokkolni.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft