Árpád
-2 °C
4 °C

Interneten követhető az amerikai atomszemét útvonala

2002.06.18. 16:22
Az USA-ban a Nevada sivatagba tervezett Yucca Mountain végleges atomhulladék-tároló hosszú távú biztonságán túl a sok ezer tonna atomszemét szállításának ügye is felkorbácsolja az érzelmeket. Emiatt készítette el az Environmental Working Group (EWG) az interneten lekérdezhető "Nuclear Waste Route Atlas" interaktív térképét. Itt bárki utánanézhet, hogy milyen messze áll a háza az atomhulladék szállítási útvonalától.
Az amerikai lakosság nyugtalanságát nem csak az a vita szítja, hogy felépüljön-e a nevadai sivatagban az ország atomhulladékának végleges lerakója. Hét amerikai közül egy ugyanis a 44 államon átvezető, kijelölt szállítási útvonalak egyike közvetlen közelében, egy mérföldön belül lakik. A Fehér Ház például kereken 1,8 kilométerre van a kijelölt útvonaltól.

Az EWG környezetvédő csoport atlasza a távolságot az utcanév megadása után számítja ki, ám pusztán az irányítószámmal megadásával is működik. Az oldal ezt követően generál egy térképet, pontosan mutatva a legközelebbi útvonal helyzetét, és a távolságot mérföldben.

Las Vegas és az atom

Bár a végleges atomtemető-projekt még csak terv, engedélyezése esetén 2010-től valósággá válhat. George W. Bush amerikai elnök 2002 februárjában engedélyezte a Las Vegastól 145 kilométerre északkeletre fekvő föld alatti tároló megépítését. De Nevada állam kormányzója, Kenny Guinn vétót jelentett be. A következő hetekben a szenátus hozza meg a végleges döntést az ügyben.

Az amerikai kongresszus már 1982-ben hozzájárult a végleges atomlerakók létesítéséhez. Az erre fordítandó összegek az atomerőművek üzemeltetőitől származtak. A tervek szerint már 1998-ben megkezdték volna az erőművekből illetve a haditengerészet és az állami intézmények reaktoraiból származó hulladék elhelyezését.

Nincs terv a biztonságos szállításra

"De a lakosság nagy része még azt a javaslatot is kételkedve fogadja, hogy 2010-ben megnyitják a végleges depóniát" - mondta a National Geographic riporterének Brian O´Connell atomhulladék-szakértő. A fő problémát a szállítás módja jelenti, hiszen 77 ezer tonna sugárzó anyagot kell átszállítani az országon. Mostanáig még egyik lehetséges szállítási eszközhöz sem készült semmilyen biztonsági terv.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?