Az adatforgalomban kémkedne a legnagyobb amerikai internetszolgáltató

2007.06.14. 15:30
Az AT&T olyan új biztonsági technológiát fejleszt, ami az internetes forgalom valós idejű analizásával azonosítja az illegális tartalmakat, és blokkolja azok továbbítását. Akkor is, ha ezt jelenleg minden szakértő szerint technikailag lehetetlen megoldani.

Az AT&T, Amerika és egyben a világ egyik legnagyobb telefontársasága és internetszolgáltatója bejelentette, hogy olyan technológia kifejlesztésén dolgozik, ami kiszűrné az illegális tartalmakat a hálózati forgalomból.

Mission Impossible

Úgy azonosítani és kitiltani az adatfolyamból a szoftverek és médiafájlok jogtalanul másolt, feltört verzióit jelenleg technológiailag kivitelezhetetlennek tűnik. Gondoljunk csak a Bittorrentre: az internet adatforgalmának jelentős hányadát adó rendszer apró darabokra szabdalja a továbbítandó fájlokat, amikről valós időben eldönteni, hogy mik is valójában, teljesen lehetetlennek hangzik.

Még ha sikerülne is azonosítani az adatcsomagokat, a felhasználó személyiségi jogainak megsértése nélkül nehéz eldönteni, hogy az egy éppen letöltődő kalózmásolat, vagy legálisan "utazik" az interneten. Szakértők szerint az ilyen jellegű szűrést azon felül, hogy megállapítsuk hogy az adatcsomag valamilyen "gyanús" protokollal (FTP, Bittorrent) halad-e a célja felé, kizárólag emberi tényező bevonásával lehetne sikeresen megoldani - az viszont túl lassú.

Csak Hollywood örül

A kalózellenes lépést James W. Cicconi, az AT&T alelnöke jelentette be Hollywoodban, bár a technológiai részletekről nem ejtett szót. A terv a nagy filmstúdiók és médiacégek körében (amelyeknek saját számításaik szerint évi 2,3 milliárdos veszteséget okoz az online kalózkodás) osztatlan sikert aratott, a konkurens internetszolgáltatók között már nem annyira.

A legnagyobb konkurens Verizon sietett is leszögezni, hogy a felhasználók jogainak súlyos megsértése minden efféle szűrés és kémkedés. "Az AT&T önjelölt copyright-rendőrséget játszik, ami nagyon fel fogja dühíteni a felhasználókat" - kommentálta a bejelentést a Public Knowledge digitális jogvédő csoport szóvivője.

A titkosszolgálat is benne van

Nem ez az első eset, hogy az AT&T a hálózatán áthaladó adatforgalomban kémkedik. Az Electronic Frontier Foundation alapítvány és a telefontársaság között már egy éve húzódó perben most kerültek elő olyan bizonyítékok, amelyek szerint az NSA (az amerikai titkosszolgálat) saját szerverszobákat tart fenn az AT&T San Franciscó-i, seattle-i, és Los Angeles-i központjaiban, ahol a mobilhívásokat, és az internetes adatforgalmat hallgatják le.  • Hírek
  • Személyi kölcsön