Valér
-2 °C
0 °C

Honlap-automata

2000.09.21. 21:07
A világháló meghódítása néha olyan egyszerű is lehet, mint egy kólaautomata kezelése. Pénzérme bedob, digitális fotó készül, nevet és rövid üzenetet gyorsan begépelni, kiválasztani az oldal sablonját, és kész is van a honlap. Lehetetlen? Semmi esetre sem. Egy ilyen honlap-automata már létezik. A szériaérett készüléket néhány napja mutatta be a finn Infodata.
A honlapokat kiköpő automata ötlete Larri Helminen fejéből pattant ki. A 45 éves férfi Lasipalatsiban, egy Helsinki közepén emelt csupa üveg film és új-média központban dolgozik producerként. Az épület két év óta a finn médiainnováció egyik központja. Itt találkozik idős és fiatal, hazaiak és turisták, hogy ingyen szörföljenek a világhálón, digitális könyveket nyomtassanak ki, vagy filmeket és kiállításokat tekintsenek meg.

A terminál 200 féle színben kerül forgalomba
Az üvegpalota bejáratától néhány lépésre áll a honlap-automata. A régi prototípust 1999 augusztusában helyezték üzembe, és még egy hamisítatlan igazolványkép-automatára hasonlított. Egy plexiláda volt, állítható magasságú ülőkével, vakító neonlámpákkal megvilágítva, oldalán a pénzbedobó nyílással. A valódi funkcióra egy monitor, billentyűzet és egy rövid használati útmutató utalt. Az automatát a lehető legegyszerűbbnek konstruáltuk - meséli Larri Helminen, hiszen sokan még mindig tartanak a bonyolult technikától.

Futurista italautomata

Az új prototípus azonban maga a futurizmus. Ívelt állópult integrált touchscreen-monitorral, kamera, nyomtató, pénzbedobó és kívánságra kártyaleolvasó egység. A helsinki Infodata vállalat fejlesztésének egy darabja körülbelül 10 ezer dollárba (3,1 millió forint) kerül.

Az információs társadalom italautomatája Larri Helminen szándékai szerint a népoktatást szolgálja. Helminen úgy véli, az újításoknak csak akkor van értelme, ha a lehető legtöbb ,,egyszerű embert" elérik. Mostanáig a honlapépítő vállalkozások drágán megfizettették a szolgálataikat. Most mindenkinek szabad hozzáférése lesz az internethez, és hosszas leírásokon sem kell keresztülrágnia magát.

Állomáson, boltban, könyvtárban

A Lasipalatsiban álló automatán a honlapok alig 10 finn márkába (440forint) kerülnek. Tavaly óta már csaknem kétezer látogató használta a masinát. Ezért gondolja Helminen, hogy az ötletét kereskedelmileg is lehet értékesíteni. Repülőterek, vasútállomások és bevásárlóközpontok sarkaiban állhatnának a készülékek. De a legszívesebben közkönyvtárakban helyezne el néhányat, meséli lelkesen, és így hamarosan egész Finnország megcsinálhatná a saját honlapját.

A kifejlesztő Infodata a modellt a helsinki Office 2000 vásáron mutatta be. A cég igazgatója, Serge Khreliats az ötletben a feltalálónál jóval földhözragadtabb lehetőségeket fedez fel. Ő a hasonló készüléket elsősorban az internetes pénzátutalások biztonságos lebonyolítására tudná alkalmazni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!