Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Washington engedélyezi a nagy autógyártók portálját

2000.09.13. 14:25
Az USA versenyügyekben illetékes hivatala (Federal Trade Commission, FTC) hétfőn megadta a kartelljogi engedélyt a Covisint autóipari kereskedelmi portál beindítására. Az FTC szerint az érintett autókonszernek közös beszerzése révén elérhető megtakarítás a vásárlóknak is előnyös.
Az amerikai hatóságok áldásukat adták rá, hogy a világ legnagyobb autógyártói internetes üzletkötő portált indítsanak. Most már csak a német kartellhivatal engedélye hiányzik, és beindulhat a Covisint autóipari portál.

A portálban jelen lesznek az autóipar nagyágyúi
Az USA versenyügyekben illetékes hivatala (Federal Trade Commission, FTC) hétfőn négy igen szavazattal, egy tartózkodás mellett megadta a kartelljogi engedélyt a Covisint-nak. Az FTC szerint az érintett öt autókonszern a világ gépjárműgyártásának mintegy felét képviseli.

Az FTC elnöke, Robert Pitkofsky utalt a hatékonyság növelésére és az alacsonyabb árakra, melyekből a vállalatoknak és a vásárlóknak egyaránt előnye származik. Az FTC - tekintettel a cégalapítók hatalmas piaci erejére és más okokra - mindenesetre fenntartja magának a jogot, hogy a köz érdekében további lépéseket tegyen. A Covisint egyébként az első internetes kereskedőoldal, amelynek körülményeit megvizsgálta az FTC. A hivatal véleménye szerint minden ilyen központi vállalati kereskedőoldalt egyenként kell ellenőrizni.

A Covisint maga még korai stádiumban van. A cég mintegy 200 alkalmazottal dolgozik, Detroit melletti központtal. Az autógyártók mellett részesedéssel rendelkezik benne a Commerce One internetes vállalkozás és az Oracle.

A részvények tőzsdére vitele jövőre lesz elképzelhető. Egyes szakértők az előnyös alkatrész, szolgáltatás és alapanyag beszerzés révén akár autónként ezer dollár megtakarítást is el tudnak képzelni. Mások ezeket a várakozásokat túlzottnak tartják.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!