Ervin
14 °C
22 °C

Internet: továbbra is lemaradóban

2005.02.03. 09:48
Magyarország az otthoni internet-hozzáférések elterjedtségben továbbra is a sereghajtók között van, és még mindig nő a különbség az élenjáró országok és hazánk között. Bár az internet-elérések számában nem vesszük fel a versenyt a régebbi EU-tagokkal, de a széles sávú elérést használók arányában Magyarország élenjáró. A jövedelmi viszonyok miatt azonban az internet-előfizetés itthon sokkal nagyobb terhet jelent a családoknak, mint a fejlett országok lakosainak.

Az Európai Unió (EU) számára készült friss vizsgálat szerint a Magyarországon interneteléréssel rendelkező háztartások 45 százaléka széles sávon kapcsolódik a világhálóhoz, hangzott el az Axelero Internet Rt. szerdai sajtótájékoztatóján. Az elérések számában ugyan nem vesszük fel a versenyt a régebbi EU-tagokkal, de a széles sávú elérést használók arányában Magyarország élenjáró.

A 15 régi tagország 150 millió háztartásának közel 40 százalékában van internet-hozzáférés, ám ennek mindössze 12 százaléka széles sávú elérés, jelentette ki Megyeri Tibor, a társaság lakossági üzletágának marketingvezetője. Büszkeségre azonban a jövőben kevesebb okunk lehet majd, mert a Sonda szerint a legtöbb vizsgált tagállamban jóval nagyobb arányban terjednek a széles sávú elérések, mint Magyarországon.

Nagyobb teher

Az itthoni adsl-árak nem térnek el a német vagy a brit tarifák forintra átváltott értékétől, a szlovák, cseh és lengyel árszintnél pedig még alacsonyabbak is lehetnek, hangzott el a sajtótájékoztatón. A Napi Gazdaság kérdésére válaszolva Császár Zoltán, a társaság stratégiai igazgatóhelyettese elismerte, hogy a jövedelmi viszonyok eltérése miatt az internet-előfizetés Magyarországon sokkal nagyobb terhet jelent a családoknak, mint a példaként felhozott fejlett országok lakosainak. Az adatokból az is kiderül, hogy Magyarország az otthoni internet-hozzáférés elterjedtségben továbbra is a sereghajtók között van.

Eszerint míg idehaza egy év alatt 3 százalékkal nőtt az otthoni internetpenetráció, addig Olaszország kivételével minden országban ennél nagyobb ütemben. Ha hozzávesszük, hogy a magyarországi növekedés a többi országénál jóval kisebb bázisról indult, akkor nyugodtan kijelenthető, hogy még mindig nő a különbség az élenjáró országok és Magyarország között. Biztató azonban, hogy - az Axelero képviselői szerint - reális az informatikai tárca terve, miszerint évente 15-20 százalékkal csökkenjen a széles sávú internetszolgáltatások ára Magyarországon.