Tőzsdére megy a kínai Google-klón

2005.08.05. 14:10
A Baidu.com neve egy ősi kínai versből származik, üzleti filozófiája viszont a vadkapitalizmusból. A készítők ráadásul úgy ismerik a kínai rendszert, mint a tenyerüket, és ügyesen navigálják a keresőt a piros ceruzás cenzorok között.

Tőzsdére készül a világ hatodik leglátogatottabb webszájtja, amelyről errefelé alig hallott valaki: a kínai Baidu.com öt év alatt küzdötte fel magát a Top 10-be, közvetlenül a Yahoo, az MSN és a Google mögé, és most 45 millió dollárt remél a Wall Street-i megjelenéstől.

Kínaiul van

#alt# Ránézésre a Baidu egyszerű Google-koppintás: a legfőbb különbség közte és a világ legnépszerűbb keresője között, hogy kínaiul van, kínai nyelvű oldalak között keres, és respektálja a kínai állam rigorózus, egyesek szerint antidemokratikus hozzáállását a szólásszabadsághoz - magyarul nem linkel tiltott szájtokra.

Maga a Google többször is összetűzésbe került a kínai rezsimmel amiatt, hogy a találatok között szokásához híven válogatás nélkül jelenített meg olyan szájtokat, amelyeket a kormány rendszerellenesnek vagy hazafiatlannak nyilvánított. Hogy a hatóságok le ne tiltsák Kínában a Google-t, az amerikai cég olyan kompromisszumokat kötött, amelyek sok polgári jogi aktivista haragját kiváltották. A felháborodott szólásszabadság-hívők a google-watch.org-on rántják le a leplet a cég kompromisszumkészségéről, amely oda vezetett, hogy ha ma valaki Kínából keres rá a Dalai Lámára vagy Tajvanra a Google-on, találatok helyett csak egy "Az oldal nem található" szövegű üzenetet kap.

Új hadszíntér

Annál érdekesebb, hogy a hivatalosan elfogadott kínai kereső egyik részvényese éppen a Google: a kaliforniai székhelyű cég tavaly 2,6 százalékos részesedést vásárolt a Baiduban. Mivel Kína a maga több mint százmillió és egyre növekvő számú internetezőjével most a legcsábítóbb piacnak számít a világon, másoknak is eszébe jutott, hogy megvessék ott a lábukat. A Baidu egyik legfőbb versenytársa, a toplistán 14. helyezett kínai 3721.com két éve teljes egészében a listavezető Yahoo tulajdona.

A Baidu alapítói Robin Li és Eric Xu - két az amerikai dotkom-szektorban edződött netszakember - egy Szong dinasztia-korabeli versből kölcsönözték az elnevezést. A Baidu azt jelenti, "százszor", a vers egy kétségbeesett szerelmesről szól, aki egy ünnepség forgatagában keresi elveszett párját.

A cég nem a semmiből nőtt ki, hiszen a 2000-es induláskor ott sündörgött körülötte az amerikai Draper Fisher Jurvetson és az International Data Group befektetői részlege is. A Baidu tervezett tőzsdére menetele volumenében meg sem közelíti a Google emlékezetes, 1,2 milliárd dolláros IPO-ját, de a felajánlott részvénycsomag értékéből elemzők arra következtetnek, hogy a vállalat értéke eléri a 650 millió dollárt. És ami a legcsodálatosabb, sok dotkomcéggel ellentétben a Baidu már pénzt is hoz: idén március 31-ig három hónap alatt összesen 303 000 dollárt termelt.  • Hírek
  • Hírek