Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tőzsdére megy a kínai Google-klón

2005.08.05. 14:10
A Baidu.com neve egy ősi kínai versből származik, üzleti filozófiája viszont a vadkapitalizmusból. A készítők ráadásul úgy ismerik a kínai rendszert, mint a tenyerüket, és ügyesen navigálják a keresőt a piros ceruzás cenzorok között.

Tőzsdére készül a világ hatodik leglátogatottabb webszájtja, amelyről errefelé alig hallott valaki: a kínai Baidu.com öt év alatt küzdötte fel magát a Top 10-be, közvetlenül a Yahoo, az MSN és a Google mögé, és most 45 millió dollárt remél a Wall Street-i megjelenéstől.

Kínaiul van

#alt# Ránézésre a Baidu egyszerű Google-koppintás: a legfőbb különbség közte és a világ legnépszerűbb keresője között, hogy kínaiul van, kínai nyelvű oldalak között keres, és respektálja a kínai állam rigorózus, egyesek szerint antidemokratikus hozzáállását a szólásszabadsághoz - magyarul nem linkel tiltott szájtokra.

Maga a Google többször is összetűzésbe került a kínai rezsimmel amiatt, hogy a találatok között szokásához híven válogatás nélkül jelenített meg olyan szájtokat, amelyeket a kormány rendszerellenesnek vagy hazafiatlannak nyilvánított. Hogy a hatóságok le ne tiltsák Kínában a Google-t, az amerikai cég olyan kompromisszumokat kötött, amelyek sok polgári jogi aktivista haragját kiváltották. A felháborodott szólásszabadság-hívők a google-watch.org-on rántják le a leplet a cég kompromisszumkészségéről, amely oda vezetett, hogy ha ma valaki Kínából keres rá a Dalai Lámára vagy Tajvanra a Google-on, találatok helyett csak egy "Az oldal nem található" szövegű üzenetet kap.

Új hadszíntér

Annál érdekesebb, hogy a hivatalosan elfogadott kínai kereső egyik részvényese éppen a Google: a kaliforniai székhelyű cég tavaly 2,6 százalékos részesedést vásárolt a Baiduban. Mivel Kína a maga több mint százmillió és egyre növekvő számú internetezőjével most a legcsábítóbb piacnak számít a világon, másoknak is eszébe jutott, hogy megvessék ott a lábukat. A Baidu egyik legfőbb versenytársa, a toplistán 14. helyezett kínai 3721.com két éve teljes egészében a listavezető Yahoo tulajdona.

A Baidu alapítói Robin Li és Eric Xu - két az amerikai dotkom-szektorban edződött netszakember - egy Szong dinasztia-korabeli versből kölcsönözték az elnevezést. A Baidu azt jelenti, "százszor", a vers egy kétségbeesett szerelmesről szól, aki egy ünnepség forgatagában keresi elveszett párját.

A cég nem a semmiből nőtt ki, hiszen a 2000-es induláskor ott sündörgött körülötte az amerikai Draper Fisher Jurvetson és az International Data Group befektetői részlege is. A Baidu tervezett tőzsdére menetele volumenében meg sem közelíti a Google emlékezetes, 1,2 milliárd dolláros IPO-ját, de a felajánlott részvénycsomag értékéből elemzők arra következtetnek, hogy a vállalat értéke eléri a 650 millió dollárt. És ami a legcsodálatosabb, sok dotkomcéggel ellentétben a Baidu már pénzt is hoz: idén március 31-ig három hónap alatt összesen 303 000 dollárt termelt.