Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Bankhack

2000.08.24. 19:30
Egy szervezett bűnbanda feltörte a brit Egg online bank szerverét, és több százezer fonttal károsította meg a pénzintézetet. A bankszféra sokkot kapott, a rendőrség pedig a gyanúsítottakat, el.
Online Banking - a hackerek nem az ügyfeleket károsítják
A Prudential tulajdonában levő online bankkal, az Eggel semmi gond nem volt. Az első olyan bank volt, amelyet kizárólag interneten és telefonon lehetett elérni. Mondhatni virágzó vállalkozás volt 1.2 millió ügyfelével, amíg a történelem során először internetes bankrablás áldozatává nem vált

A rablás részleteit nem közölték a sajtóval, mindössze annyit, hogy az összeg nem magánszámlákról tűnt el, úgyhogy nincs miért izgulni.

A National Crime Squad, amely a Skoda kódnevű akció keretében nyomoz internetes visszaélések után, rajtaütésszerű házkutatásokat tartott másnap hajnalban Milton Keynes környékén. Az akció során hét lakásból gyanúsítottakat, számítógépeket gyűjtöttek be, sőt kis mennyiségű kábítószert is találtak. Három férfit letartóztattak.

Digitális alvilág

,,Ez egy nagyon összetett nyomozás volt, amelynek során olyan bűnszövetkezeteket kerestünk, amelyek új internetes bankok kifosztására szakosodtak." - mondta Mick Randall nyomozó.

,,Profik voltak. De aggodalomra az ad igazán okot, hogy nem ez volt az egyetlen kísérlet, hogy behatoljanak egy internetes bank rendszerébe. Elképzelhető, hogy az alvilág egy része arra fog szakosodni, hogy pénzhez jusson a bankrendszernek ebből a viszonylag kiszolgáltatott ágazatából." - mondja az NCS szóvivője.

A high-tech bűnözés terjedésének hatására a brit belügyminisztérium egy különleges alakulat felállításáról döntött, amely a National Crime Squad, két titkosszolgálat bevonásával.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!