Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Megnyílt a BBC netes hírarchívuma

2006.01.07. 19:13
Itthonról még nem, az Egyesült Királyságból már letölthetők azok a filmhíradók, amelyeket a brit televízió egy újfajta jogkezelő rendszerben tett közzé. A felvételek szabadon felhasználhatók, sőt bárki át is dolgozhatja őket, feltéve, hogy nem kér pénzt a remixért.

Hetvenöt éves története során először megnyitotta hírarchívumát a nagyközönség előtt a BBC - egyelőre csak brit alattvalóknak. A tesztprojekt keretében most nyolcvan olyan híradórészlet került fel a netre, amelyek az elmúlt negyven év legfontosabb pillanatait örökítik meg: látható többek között egy a szeptember 11-i események hatásáról készült műsor, a berlini fal lerombolása és az 1966-os focivébéről készült összefoglaló is.

#alt#
Részlet az archívumból: Tüntető a Tienanmen téren
A BBC a híradórészleteket saját fejlesztésű, bár amerikai példán alapuló licencszerződés alapján teszi közzé. A Creative Archive Licence (CAL) lehetővé teszi, hogy a netezők letöltsék, megnézzék, tárolják, sőt - nem kereskedelmi céllal - újraszerkesszék a BBC híradórészleteit. Az újravágást a BBC nemcsak engedélyezi, hanem bátorítja is, és szívesen fogadja a kész remixeket akár cd-n, akár dvd-n, bár azt nem ígéri, hogy vissza is küldi őket. A közönség által készített feldolgozásokra ugyanúgy érvényesek a licencfeltételek, mint az eredeti híradórészletekre.

Előbb vannak az alattvalók

A klipeket sem Magyarországról, sem a világ többi országából nem lehet letölteni; a szolgáltatás kizárólag az Egyesült Királyság területéről elérhető, a BBC szerint azért, hogy a brit alattvalók a megfelelő minőségben élvezhessék a klipeket. A rendszer ellenőrzi a látogató IP-címét, és ha úgy találja, hogy a netező nem nagy-britanniai számítógép előtt ül, megtiltja a letöltést.

Az elkövetkező hónapokban a BBC folyamatosan bővíti az online hírarchívumot, ahová QuickTime, Windows Media és MPEG1 formátumban is felkerülnek a letölthető fájlok, és a kínálat a tervek szerint bővül majd a brit filmintézet, a Channel 4, az Open University és a Teachers' TV adásaival is.. Azt nem tudni, mikor lesz elérhető az archívum a világ többi országából is, ha egyáltalán.

Amerikai mintára

A BBC 2003-ban határozta el, hogy megnyitja archívumát a netezők előtt, és 2004-ben hozta létre a jogi kérdések kezelésére a CAL-t, amelyet az amerikai jogász Lawrence Lessig rendszere, a Creative Commons (CC) alapján alakított ki. Mindkét jogkezelő rendszer azon alapul, hogy a műsorok (vagy filmek, zeneszámok, regények) alkotói maguk dönthetik el, milyen feltételekkel teszik elérhetővé műveiket.

Az újfajta jogkezelő rendszerekhez csatlakozó szerzők, a jogtulajdonosok a gyakorlatban általában engedélyezik a művek letöltését, tárolását és átdolgozását, de tiltják a kereskedelmi célú felhasználást.