Simon, Szimonetta
1 °C
15 °C

Murdochék felháborodtak a BBC 2.0-n

2006.04.28. 11:00
Nem mindenki biccentett elismerően, mikor a minap a BBC bejelentette, online közösségépítő szolgáltatást kíván indítani. A piacot ugyanis az a MySpace vezeti jelenleg, mely a Murdoch-birodalom része. Nos, innen érkezett - reakció gyanánt - egy csokornyi felháborodás.
A napokban még büszkén jelentette be a BBC vezetője, hogy többek közt közösségi webkettes szolgáltatásokat kívánnak indítani. A brit médiatársaság célja, hogy új internetes szolgáltatásaival visszahódítsa a fiatalabb közönséget. Az elsőre impozánsnak és pozitívnak hangzó új irányelvek azonban nem voltak ínyére mindenkinek.

A történethez hozzátartozik, hogy tavaly nyáron az egyik legnagyobb médiamágnás, Rupert Murdoch cége, a News Corp. felvásárolta a MySpace-t. Az iWiW-hez hasonló online közösségépítő szolgáltatás (social network) azóta messze megelőzve versenytársait már 70 millió körüli felhasználói bázissal büszkélkedhet.

Erre a megszerzett piaci pozícióra jelenthet veszélyt a BBC új tervcsomagja, melynek része egy MySpace-szerű közösségépítő szájt. A Murdoch-birodalomhoz tartozó News International vezérigazgatója nem is késlekedett a reagálással: "szembetűnően kereskedelmi ambíciókat dédelget" a BBC, melynek célja egy "digitális birodalom" kiépítése.

James MacManus azt is hozzátette, hogy mindez azért baj, mert a többmilliárd font közpénzből gazdálkodó BBC ezzel a lépésével tönkreteheti a kereskedelmi alapokon épülő digitális média fejlődését. "Közpénzből csinálják. Ez mérhetetlenül felháborító" - méltatlankodott MacManus.

Murdochék nem is elégszenek meg egy "szóbeli figyelmeztetéssel". MacManus a sajtóval azt is közölte, a brit kormánynál fognak közbenjárni annak érdekében, hogy független felügyelőt nevezzenek ki a BBC fölé.

Élcelődés a versenyre gyúró közszolgálatin

Ezek után nem meglepő, hogy a Murdoch-birodalom két brit lapja, a Times és a Sun is meglehetősen cinikusan írt a BBC terveiről. A Times újságírója, Dan Sabbagh például a BBC vezetőjéről azt írja: Thompson úr, úgy tűnik, megszállottjává vált a fiatal közönségnek, és magával hozta emlékeit azokból az időkből, mikor még a Channel 4 vezérigazgatója volt. A BBC-főnök 'tanulni szeretne a videójátékok világától' - attól a közegtől, mely rettenetes filmeket produkált melléktermékként, élcelődik Sabbagh, aki nem habozik megadni a kegyelemdöfést sem: "hogy ez mit jelent, nem lehet tudni, jóllehet a társaság állítja, nem tervezi, hogy felcsap számítógépes játék-gyártónak."

A szintén News International-tulajdonban lévő Sun is éllel ír a BBC terveiről, többek közt azzal vádolva a közmédiát, hogy egyszerűen le akarja másolni a MySpace-t. Az ügynek tehát biztosan lesz folytatása, bár a BBC vezérigazgatója egyelőre nem kívánta kommentálni a rivális médiabirodalom kifakadását.