Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Világadás a világhálón

2001.05.23. 15:23
Az egykori brit gyarmatbirodalom központi rádiója, a BBC World Service június végétől csak interneten hallgatható Amerikában. A többi nemzeti világadó a hálózat elterjedésétől függően szintén áttér az online adásra.
Indiana Jones még nagyban a dél-alföldi csikósoktól tanulta az ostorral hadonászás művészetét, amikor 1932-ben felcsendült a BBC World adása. "Itt London" - mondták (és mondják) minden órában. A gyakori naftalinozás használható állapotban tartja a legszikkadtabb gyarmati romantikát is.

Idén június 30-tól a BBC World adását csak az interneten lehet elérni az Amerikai Egyesült Államokban. "Nem mondjuk, hogy a rövidhullám halott. Hallgatóink túlnyomó többsége továbbra is rövidhullámon hallgat minket. De a váltás jelenleg is folyik, ez nem kérdéses" - mondta Jerry Timmins, a BBC amerikai szolgálatának vezetője.

Az egykori Birodalmi Rádió pedig tavaly érte el hallgatottsága csúcsát: a felmérések szerint a világadást 153 millióan hallgatták hétről hétre. Amerikában most nehezebb lesz a kedves hallgatók dolga - esélytelenné vált például, hogy valaki zsebrádión fogja az adást a konyhában.

Veszik, nem veszik

A BBC World ugyanakkor a világszolgálatok között sokadikként tér át az internetes műsorszórásra. Ennek oka, hogy hallgatói tradicionálisan szervezett közösséget alkotnak (felismerik egymást az utcán, meg ilyenek) - 1996-ban, amikor a költségek lefaragása érdekében meg akarták szüntetni, Nelson Mandela és a Dalai Láma is felemelte hangját az adás érdekében.

A svájci rádió nemzetközi adásának nyolcvan százalékát telepítette át az internetre. Az Amerika Hangja szintén online folytatja működését, illetve rövidhullámú sugárzás helyett műholdon keresztül juttatja el adását a helyi átjátszó állomásokhoz. A nemzeti örökségként kezelt adások előbb-utóbb mind áttérnek a kurrens technológiára, amely a digitális.

Mindennek csak kicsit mond ellent, hogy például az ausztrál rádió nemzetközi szolgálata, illetve a holland rádió távol-keleti adása - mindkettő az óceániai térség felett lebegő éterben ténykedik - nem költözik a hálóra. A hivatalos források úgy fogalmaztak, hogy amíg a szigetvilágban az internetezés feltétele egy nemzetközi távhívás - a nyilvánvalóan túlzott költségek (a számítógépek elterjedtségéről függetlenül) elvágnák a kedves bennszülötteket a rádiótól.