Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Számítógépek a szegény belgáknak

2002.04.04. 16:15
A belga kormány közpénzekből személyi számítógéphez és internet-hozzáféréshez akarja juttatni az ország 100-200 ezer legkisebb jövedelmű családját. Az eDay névre keresztelt nagyszabású program célja a "digitális szakadék" betemetése a társadalom többsége és a leszakadók között. A kormány ajánlatkérő pályázatot indít egész Európában a számítógépek minél olcsóbb beszerzése érdekében.
A tízmilliós Belgiumban a balközép kormány tervbe vette, hogy a háztartások mintegy 4 százalékát gyakorlatilag ingyen hozzájuttatja személyi számítógéphez és internethez, nehogy elektronikus analfabéták maradjanak, s ezzel még jobban a társadalom peremére szoruljanak.

Gépek nagycsaládoknak és kisebbségieknek

Az eDay névre keresztelt nagyszabású program célja a "digitális szakadék" betemetése a társadalom többsége és a leszakadók között, s a munkanélküliek, rászorulók, kisjövedeleműek visszakapaszkodásának elősegítése a társadalom pereméről. A program szerint számítógépet kaphatnak az alacsony jövedelmű nagycsaládosok, az átképzési programban részt vevő munkanélküliek, olyan családok, amelyek csak a beilleszkedést elősegítő minimális szociális támogatásból élnek, és a fiatal pályakezdőket segítő Rosetta program részesei. A programot gondosan és arányosan felosztották a flamand, a brüsszeli, a vallon régió között és a német kisebbségre is jut 1 százalék.

A kormány ajánlatkérő pályázatot indít egész Európában a számítógépek minél olcsóbb beszerzése érdekében. A pályázók keze nem lesz megkötve az előírt főbb programokat illetően: a Microsoft Windows programján kívül más független operációs rendszereket is telepíthetnek gépeikre, például Linuxot.

Minimális havidíjért juthatnak géphez

A rászoruló családoknak előbb el kell végezniük egy rövid számítógép-kezelési tanfolyamot, amit a tartományok finanszíroznak, majd felszerelik otthonukban a számítógépet, és megkapják hozzá az internetes csatlakozást is. Mindezt ingyen, illetve minimális havi törlesztés mellett, amelynek összege a család teherbíró képességétől függően 5 eurótól 25 euróig terjedhet. Négy év törlesztés leteltével a számítógép átmegy a család tulajdonába. A készüléknek addig az esetleges javítását és karbantartását is az állam vállalja. A tervet még idén ősszel akarja megindítani a kormány a rászoruló családok pályáztatásával.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?