Ágnes
2 °C
11 °C

Számítógépek a szegény belgáknak

2002.04.04. 16:15
A belga kormány közpénzekből személyi számítógéphez és internet-hozzáféréshez akarja juttatni az ország 100-200 ezer legkisebb jövedelmű családját. Az eDay névre keresztelt nagyszabású program célja a "digitális szakadék" betemetése a társadalom többsége és a leszakadók között. A kormány ajánlatkérő pályázatot indít egész Európában a számítógépek minél olcsóbb beszerzése érdekében.
A tízmilliós Belgiumban a balközép kormány tervbe vette, hogy a háztartások mintegy 4 százalékát gyakorlatilag ingyen hozzájuttatja személyi számítógéphez és internethez, nehogy elektronikus analfabéták maradjanak, s ezzel még jobban a társadalom peremére szoruljanak.

Gépek nagycsaládoknak és kisebbségieknek

Az eDay névre keresztelt nagyszabású program célja a "digitális szakadék" betemetése a társadalom többsége és a leszakadók között, s a munkanélküliek, rászorulók, kisjövedeleműek visszakapaszkodásának elősegítése a társadalom pereméről. A program szerint számítógépet kaphatnak az alacsony jövedelmű nagycsaládosok, az átképzési programban részt vevő munkanélküliek, olyan családok, amelyek csak a beilleszkedést elősegítő minimális szociális támogatásból élnek, és a fiatal pályakezdőket segítő Rosetta program részesei. A programot gondosan és arányosan felosztották a flamand, a brüsszeli, a vallon régió között és a német kisebbségre is jut 1 százalék.

A kormány ajánlatkérő pályázatot indít egész Európában a számítógépek minél olcsóbb beszerzése érdekében. A pályázók keze nem lesz megkötve az előírt főbb programokat illetően: a Microsoft Windows programján kívül más független operációs rendszereket is telepíthetnek gépeikre, például Linuxot.

Minimális havidíjért juthatnak géphez

A rászoruló családoknak előbb el kell végezniük egy rövid számítógép-kezelési tanfolyamot, amit a tartományok finanszíroznak, majd felszerelik otthonukban a számítógépet, és megkapják hozzá az internetes csatlakozást is. Mindezt ingyen, illetve minimális havi törlesztés mellett, amelynek összege a család teherbíró képességétől függően 5 eurótól 25 euróig terjedhet. Négy év törlesztés leteltével a számítógép átmegy a család tulajdonába. A készüléknek addig az esetleges javítását és karbantartását is az állam vállalja. A tervet még idén ősszel akarja megindítani a kormány a rászoruló családok pályáztatásával.