Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Saját domént kaphat Berlin

2005.12.20. 10:15
Egy német vállalkozás megpróbálja elfogadtatni a .berlin végződést, mivel az internetes nevek bejegyzését felügyelő ICANN mostanában számos régiónak saját domént adott.

Erősen meghatározza a németek identitását Berlin, ezért két férfi elhatározta, hogy megpróbálják legfelsőbb szintű doménként beiktatni a német főváros nevét. Dirk Krischenowski és Alexander Schubert szerint sok millió ember és cég vásárolná meg szívesen a .berlin végződésű webcímeket, ezért az internetes névkiosztásért felelős Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) december végi éves nyilvános gyűlésén megpróbálják népszerűsíteni az ötletüket.

Támogató kell

Hosszú ideje foglalkoztatja a németeket a .berlin bevezetésének kérdése, de öt évvel ezelőtt valamiért alábbhagyott a lelkesedés, írja a Wired. Manapság azonban nagyobb az esélye egy ilyen kezdeményezés sikerének, az ICANN ugyanis szabad jelzést adott a nagyobb földrajzi egységekhez kapcsolódó doméneknek, így született meg például a .eu és .asia.

Krischenowski szerint a városok bejegyzése lenne a következő logikus lépés, mert ez roppant hasznos a turizmus számára: egyértelműen jelzi, hogy a felkeresett cég melyik településen dolgozik. A megvalósításhoz azonban még támogatót kell találniuk Berlin önkormányzatánál vagy a német kormányban, mert az ICANN általában csak akkor foglalkozik ilyen javaslatokkal, ha egy állami ügynökség is mellette áll.

Pénz van benne

Természetesen a két férfi nemcsak jófejségből foglalkozik a kérdéssel, hanem üzleti okokból, ugyanis azért is lobbiznak majd, hogy a doménregisztráció jogát az általuk alapított dotBerlin nevű cégnek adják majd oda. Az ICANN belső folyamatait ismerő Michael Froomkin kétli, hogy a vállalkozó szellemű páros sikerrel járna. A jogász professzor a Wirednek elmondta, hogy általában nem a jó ötletek valósulnak meg, hanem a jó kapcsolatokkal rendelkezők ötletei.