Szervác, Imola
12 °C
16 °C

Tiltott szerencsejátékok tesztje

2005.08.25. 16:18
Megszorultam a hónap végén, ezért kölcsönkértem egy tízezrest, és hagytam, hogy a józan ész patrióta érzelmeim fölé kerekedjen: a Debrecen ellenében a Manchester Unitedre fogadtam az interneten. Szűz kéz szerencsét hoz; amelyik online bűnbarlangban fogadtam, ott nyertem, de a legjobban mégis a legális sarki lottózóban jártam - igaz, ehhez a Hönefoss-Strömsgodset norvég grundtalálkozó eredményét is el kellett találnom. Eltaláltam. Út a pokolba, avagy hogyan csináltam könnyen, gyorsan tízből huszonötöt.

Nem kellett hozzá túlzott szakértelem, hogy megjósoljam: hazai pálya ide vagy oda, a DVSC AVE Ásványvíz labdarúgóinak nem sok esélyük van szerda este a Manchester Uniteddel szemben. Kicsaptam hát az asztalra dombornyomott hitelkártyámat, és végigpróbáltam a külföldi tulajdonú, magyar nyelvű online fogadóirodákat, a Betandwint és a Sportingbetet, illetve a patinás brit William Hillt és az egyetlen hazai alternatívát, a Tippmixet. A Szerencsejáték Felügyelet szerint törvénytelen az egész, de az is igaz, hogy ilyesmiért még nem csuktak be senkit. Alors pourqoi pas? - szólalt meg a bennem rejlő Fjodor Mihajlovics, és eszeveszett kattintgatásba kezdtem.

Betandwin: miért ne?

Betandwin
Tizenhét nyelven, köztük magyarul, csehül és katalánul lehet kaszinózni, pókerezni és sportfogadni az ausztriai székhelyű Betandwinen, amelyet 1999-ben alapítottak és 2000 óta jegyeznek a bécsi tőzsdén. Három évvel később már 400 millió eurós forgalmat produkált és több mint kétszázezer regisztrált felhasználót jegyzett a cég.
Fogadj és nyerj, szólít fel nevében a Betandwin, jól van, mondom, fogadom, hogy nyerek: az előjelek kedvezőek, az online regisztráció flottul halad, csak akkor akad meg, amikor el kellene fogadnia a rendszernek a kártyámról minimálisan átutalandó 3700 forintot és a 2 százalékos utalási költséget, ami nevetséges 72 forintra jön ki. Tehát megéri.

A dombornyomott Visa-kártyáról megkísérelt utalásba belefagyott brózerablak helyett óvatosan nyitok egy másikat, belépek, mintha mi sem történt volna, és ott van a számlán a pénz: gyorsan el is verem.

Az MU győzelme 1,35-szörös pénzt fizet, a Debrecené 7,5-szereset, a döntetlen 4,2-szereset, de én biztos vagyok a dolgomban: nyer az MU. És ha nyer, akkor 1000 forintra 1350-et kapok vissza, ami az esélyeket tekintve nem is rossz. Rögtön 2000-et teszek a Manchesterre, de ahogy körülnézek, vérszemet kapok, mert minden másra is lehet fogadni, többek között pontos végeredményre.

"A Loki játékosai fogadkoznak, hogy meglephetik az angol sztár együttest a Puskás-stadionban. Ez egyszer már sikerült a ZTE-nek, miért ne sikerülhetne most a Debrecennek is?" - kérdezi a Betandwin, és tényleg, miért ne? Sőt miért ne nyerhetne jobban? Mondjuk 3-1-re? Ha a Debi 3-1-re lenyomná az MU-t, az nekem 67-szeres pénzt fizetne, és ennek nem tudok ellenállni: a maradék 1700 forintomat felteszem rá, ha összeszedik magukat a fiúk - ha érzik, mekkora a tét - akkor ők még mindig nem jutnak tovább, én viszont 113 900-at kapok, és jövök nekik egy-egy sörrel.

A Szerencsejáték Felügyelet felemeli mutatóujját

Már az út, amelyen elnavigáltunk az online sportfogadási oldalakra is jogsértő volt a magyar szabályok szerint - mondta az Indexnek Oravecz László, a Szerencsejáték Felügyelet osztályvezetője. Elvileg ugyanis tilos Magyarországon a külföldi szerencsejátékok hirdetése, sőt az osztályvezető értelmezése szerint az oldalaknak még a linkgyűjteményben való közzététele is sérti a magyar jogot. Az már más kérdés, hogy a hatályos szabályozás szerint emiatt jelenleg még senki nem számíthat büntetésre: nem egyértelmű ugyanis, ki terhel felelősség az ügyben, a hirdetőt, a hirdetésszervezőt vagy azt, aki a reklámot közzé teszi. Éppen ezért az SZF jogerősen még nem szabott ki büntetést ilyen ügyben.

Bebuktam a Sportingbetet

Sportingbet
A Londonban bejegyzett és a londoni tőzsdén is szereplő Sportingbet Plc a világ legnagyobb fogadóirodájának nevezi magát; a 2001-es alapítás óta mára kétszáz országban 2,5 millió regisztrált felhasználója van, akik évi 1,2 milliárd fontos (3 milliárd dollár) forgalmat generálnak. A sportingbet.com anyaszájton kívül tucatnyi alszájtot működtet többek között az Egyesült Államokban, Németországban Spanyolországban és Magyarországon.
A Sportingbet a Betandwinnél sokkal barátibb oddszokat szab, már ha az ember realista: a Debrecen győzelmére ugyanúgy 7,5-szeres pénzt fizet, a döntetlen négyszerest, ha viszont az MU győz, 1,44 a szorzó. Sajnos a Sportingbetet bebukom, még mielőtt játszhatnék.

A regisztrációkor anyám nevén kívül azt is meg kell mondanom, forintban, dollárban vagy euróban akarok-e majd fogadni. Természetesen a forintot választom, már csak az összevethetőség kedvéért is, de ez később csúnyán visszaüt: kiderül, hogy hitelkártyáról forintot nem lehet feltölteni a sportingbetes számlára, és ezt már nem tudom korrigálni. Rá kellett volna kattintani a piros betűs szövegre.

Nem baj, jöhet a kedvencem, a telefonos ügyfélszolgálat - ő azt mondja, hogy vagy nyitok egy accountot a Moneybookersnél, ami hajlandó forintban és hitelkártyában egyszerre gondolkodni, vagy "zárolja a számlámat", én meg kezdhetem újra az egészet, csak válasszak új felhasználónevet, illetve jelszót. Újrakezdem, de persze folyton kidob a rendszer, és amikor megint hívom az ügyfélszolgálatot, letagadja saját magát, és azt mondja: egy felhasználónak csak egy számlája lehet, ne is próbálkozzam többet.

Maradna a banki átutalás, csakhogy a számlámat a szolgálat már zárolta, ráadásul a banki forintátutalások egy-két nap alatt érnek a Sportingbethez - a meccs szerda este van, úgyhogy szerda délután már kár próbálkoznom. (A cég azt tanácsolja, ha valaki hétvégén szeretne fogadni, már szerdán utaljon pénzt, hogy időben feltöltődjön az account.)

Sportingbetes karrierem véget ért, mielőtt elkezdődött volna, pedig kaptam volna 2500 forint elverhető aprót, ha legalább ugyanannyit feltöltöttem volna rá. Sajnálom.

A Szerencsejáték Felügyelet felemeli mutatóujját

Adataim megadása és maga a fogadás nem más, mint szerződéskötés. Bár a Polgári Törvénykönyv szerint a távollevők között létrejövő szerződés esetén a szerződéskötés helyének az ajánlattevő, jelen esetben a fogadóiroda székhelye minősül, (és erre hivatkoznak is az érintett cégek az évek óta tartó vitában), Oravecz László arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a szabály csak a magyarországi székhelyű vagy külföldi székhelyű vállalkozás esetén a magyarországi fiókteleppel rendelkező társaságokra vonatkozik. Azaz Oravecz László szerint mindez nem jelenti azt, hogy az online fogadóirodák jogszerűen működnének Magyarországon. (Igaz, egyik cég sem működik valójában itt). A lényeg ugyanis az, hogy a szerencsejáték törvény egyértelműen kimondja: minden, a felügyelet engedélye nélkül szervezett, vagy akár csak elérhető - például online játék -, illegális, tiltott.

Az más kérdés, hogy kit és hogyan lehet szankcionálni: a tiltott szerencsejáték szervezése a hazai jog szerint bűncselekménynek minősül, de a hatóságok csak akkor tudnak fellépni ellene, ha a szervezés az országhatárokon belül zajlik. A játékosok esetében szabálysértésről lehet szó, de csak akkor, ha a játékot nyilvános helyen vagy közterületen űzik - azaz például ha valaki otthonról fogad, nem követ el semmit, ha ugyanezt egy utcai terminálon vagy akár egy netkávézóban teszi, Oravecz László értelmezése szerint már igen.

Kontrollcsoport: William Hill

William Hill
A brit William Hillt 1934-ben alapították, 450 000 telefonos ügyfelével és tízezer alkalmazottjával ez a világ legnagyobb telefonos fogadásokat bonyolító cége, amely évente 15,5 milliárd dolláros forgalmat produkál. Az internetes fogadásokban 292 000 regisztrált aktív ügyfél vesz részt; a willhill.com-on lehet fogadni az angolon kívül spanyolul, németül, olaszul, franciául, görögül és törökül.
A William Hill nem beszél magyarul, és bár az ország lehet Magyarország, forintról szó sem lehet, így maradok az eurónál. Az egész nem több, mint két kattintás, és bent vagyok, szerény 10 euróval, ami még mindig kétszer annyi, mint a minimális 5. Ezek a britek csak tudnak valamit, gondolnám, ha a Sportingbet nem brit lenne, és a Betandwin nem osztrák.

Az oddszok viszont siralmasak, akár innen nézem, akár onnan. Ha az ásványvizesek nyernek, a pénzem hétszeresét kapom csak vissza, ami szemétség, mert azért annyira nem jók; az iksz négyszeres, a Manchester-győzelem 1,36-szoros pénzt fizet, amivel még mindig egy leheletnyivel jobban járok, mint a Betandwin 1,35-ös oddszával.

A William Hillnél az egyéni kvalitások közötti különbség is kibukik: ha Kerekes lövi az első gólt, az 11-szeres szorzóval fizet - Bogdanoviccsal együtt őt tartja a bukméker a legjobb debreceninek - bezzeg ha Van Nistelrooy tereli elsőként a pöttyöst a hálóba, arra 3,75-szörös, ha Rooney, arra 4,5-szörös pénz jár. Az első 11-szeres manchesteri oddsz azé a Park Ji Sungé, aki szerintem nem is játszik majd.

Nem hagyom magam kizökkenteni: tíz euróval ismét csak megjátszom a Manchestert - szurkolni majd úgyis a Debrecennek szurkolok, és ha győz, dugják fel maguknak az angolok az eurójukat. Azt hiszem, ezt hívják kombinált fogadásnak.

A Szerencsejáték Felügyelet felemeli mutatóujját

A szerencsejáték törvény parlament által a júliusban elfogadott, és a következő hónapokban több részletben hatályba lépő módosítása az eddig is élő tiltásoknak két úton próbál érvényt szerezni. Minden, a reklám megjelenésében közreműködőt büntetnének, az eddigieknél magasabb összeggel. Újdonság, hogy a bankok, pénzügyi szervezetek semmilyen módon nem működhetnek közre, nem segíthetik az illegális játékokban való részvételt, azaz egyebek között nem teljesíthetnek ilyen célú átutalásokat. Azt Oravecz László szerint is a később kidolgozandó részletszabályok alapján lehet majd megmondani, hogy akár technikailag hogyan lesz kivitelezhető, hogy a bankkártyás fizetéseknél hogyan szereznek érvényt a tilalomnak.

A Tippmix-experience

A világvégi, közelebbről Váci úti lottózó a világvége leghülyébb oddszaival várja a kedves szerencseaddiktokat: az Ásványvíz győzelme 2,9-szeres pénzt fizet, ugyanannyit, mint a döntetlen, az MU-é viszont 1,8-szorosat; ez jobb, mint az összes bronzba baszott brit buki ajánlata együtt. Hajrá Manchester.

De van ám hátulütő. Először az derül ki, hogy az esti meccsre csak hármas kötésben lehet fogadni: a gép kiköpi a szelvényt azzal, hogy mondjak még két tuti tippet. Másodszor az derül ki, hogy a kötésbe ugyanarra a meccsre vonatkozó tippek nem tartozhatnak, vagyis nem mondhatom egyszerre, hogy a Loki győz, a félidőben is vezet és összesen négy gól esik a meccsen.

Harmadszorra bosszút állok, és legalább olyan súlyos sebet ejtek a tippmixen, mint Tandori Dezső szokott az Epsoni derbin. Először is fogadok a norvég másodosztály Hönefoss-Strömsgodset meccsére (fix egyes); másodszor is a svéd másodosztályban a Brommapojkarnát a Trelleborg elé veszem. Ez nem lutri, ez szaktudás: a svéd kettőben a Brommapojkarna a dobogóért küzd, az utolsó előtti-előtti Trelleborgnak kevés az esélye megszorítani az otthonában magabiztos élcsapatot, és nincs is rá szüksége, mert négy ponttal vezet a negatív gólarányú Degerfors előtt. Részletek a szerkesztőségben, szelvény a zsebben: várható nyereményem 16 983 forint, ami a 5,661-szerese a megreckírozott három rugónak.

A Szerencsejáték Rt. is felemeli mutatóujját

Somorai László, a Szerencsejáték Rt. szóvivője elmondta: tervezik a Tippmix online változatának beindítását, de még nem tudják, pontosan mikor. A kérdésre, hogy miért nem - vagy csak nagyon korlátozottan - lehet egyetlen eseményre fogadni, azt mondta: a nagy, Magyarországot eddig elkerült sportfogadási botrányok hátterében sokszor az állt, hogy amikor egy iroda lehetőséget ad egy esemény önmagában történő fogadására, akkor előfordulhat, hogy a sportolók vagy a versenyt befolyásolni képes más személyek kötnek nagy összegű fogadást, és megpróbálják ennek megfelelően manipulálni az eseményt.

Ezzel magyarázzák azt is, hogy az önmagukban megfogadható események között jellemzően miért nem szerepelnek hazai rangadók. Az egy eseményre vonatkozó különböző fogadások egyetlen szelvényen való megjátszásának tilalma pedig abból fakad, hogy így a fogadó nem köthet egyetlen téttel két, ugyanazon eredményt magába foglaló fogadást.

Mérleg

A Debrecen nem győzött 3-1-re, ezen buktam 1700 forintot, de a többi bejött. Míg a lottózóban előttem álló reszketeg öregember tíz Álomutazás-sorsjegyet tuszkol a bukszájába, én csendben elmormolok egy imát a Manchesterért, és egyet- egyet a Hönefoss és a Brommapojkarna nagyszerű labdarúgóiért, aztán felmarkolom a zsetont. Köszönöm, fiúk! Megyek vissza törvénytelenkedni a netre, amíg lehet.

Betandwin Sportingbet William Hill Tippmix
Debrecen 7,5 7,5 7 2,9
Döntetlen 4,2 4 4 2,9
Manchester 1,35 1,44 1,36 1,8
Tét 2000 ft n.a. 10 euró (2460 ft) 3000 ft
Nyeremény 700 ft n.a. 3,64 euró (896 ft) 2400 ft