Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elindult a legális BitTorrent

2007.02.26. 11:30
Bram Cohen nagyjából egy évvel ezelőtt jelentette be, hogy többé nem támogatja a kalózmásolatok terjesztését, noha a BitTorrent nevű fájlcserélő szoftvert szinte mindenki csak erre használja. Egyelőre kérdéses, hogy az új tartalomterjesztő portál életben tud-e maradni a túltelített piacon.

Hétfőn elindul a BitTorrent legális online tartalomszolgáltató szájtja, amelyen többek között a Fox, a Lionsgate, a Paramount, az MGM és az MTV Networks tartalmait lehet majd megtalálni, és különösen erős lesz a független tartalomgyártók kínálata, írta a Variety című lap. A BitTorrenttől nemcsak mozifilmeket és tévéműsorokat, hanem videojátékokat is lehet majd vásárolni, például az Activision, a Ubisoft és a Vivendi Games tartalmait.

A BitTorrent fájlcserélő szoftvert létrehozó Bram Cohen az amerikai filmstúdiók egyesületével karöltve egy évvel ezelőtt jelentette be, hogy a legalitás rögös útjára kíván lépni. Eredetileg azt tervezték, hogy 2006 őszén elindul a legális szolgáltatás, de inkább elhalasztották startot, hogy több filmes céggel megállapodást tudjanak kötni. A cég abban reménykedett, hogy e néhány hónap alatt az összes nagy stúdióval leszerződnek, de ez nem sikerült nekik, ezért végül inkább elindították a szolgáltatást. A BitTorrent ezért reménykedik a sikerben, mert az általuk kifejlesztett ingyenes fájlcserélő szoftvert világszerte több tízmillióan használják, elsősorban persze szoftverek, zenék és mozifilmek kalózmásolatainak terjesztésére. A cég neve tehát elég ismert a letöltők körében, és népszerű a weboldala.

Ki nevet a végén?

Nem lehet azonban figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a BitTorrentnek elég komoly versenytársakkal kell majd megküzdenie, ilyen példál aApple, a Microsoft és az Amazon.com, sőt már az áruházairól ismert Wal-Mart is benne van az online letöltési bizniszben. A BitTorent nagyjából ugyanazokat a tévés és mozis tartalmakat nyújtja majd, mint a riválisok, ráadásul ugyanolyan felhasználási feltételekkel és árakkal. A filmek ugyanúgy csak kikölcsönözhetők, mint más legális letöltőszájtokon, a közeljövében azonban reklámokkal kiegészített ingyenes tévéműsorok is megjelennek majd a BitTorrent kínálatában.

A BitTorrent hátránya, hogy elég sok fontos tartalomgyártó céggel nem tudott szerződést kötni, emiatt a Disney és Universal filmjei is hiányoznak majd a kínálatból. Ugyanakkor a cégnek több független partnere van, mint másoknak, és megpróbál hű maradni a gyökereihez: felhasználók által készített minőségi videók is elérhetőek lesznek a szájton. A BitTorrent egyik legnagyobb előnye a kliens a p2p technológiájában rejlik, ezzel ugyanis sokkal gyorsabb a letöltés, mint a rivális szájtokon. A technológia a nagy adatátviteli sebesség a nagy felbontású videók forgalmazását is megkönnyíti. Jelenleg csak a Microsoft Xbox Live online boltban lehet felbontású videókat lehet venni, amelyek a Variety informáiói szerint igen népszerűek.

A szolgáltatás eleinte csak az Egyesült Államokban elérhető, de a cég megvette a nemzetközi forgalmazási jogokat, azaz más országokban is indíthat online boltot.