Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Elindult a legális BitTorrent

2007.02.26. 11:30
Bram Cohen nagyjából egy évvel ezelőtt jelentette be, hogy többé nem támogatja a kalózmásolatok terjesztését, noha a BitTorrent nevű fájlcserélő szoftvert szinte mindenki csak erre használja. Egyelőre kérdéses, hogy az új tartalomterjesztő portál életben tud-e maradni a túltelített piacon.

Hétfőn elindul a BitTorrent legális online tartalomszolgáltató szájtja, amelyen többek között a Fox, a Lionsgate, a Paramount, az MGM és az MTV Networks tartalmait lehet majd megtalálni, és különösen erős lesz a független tartalomgyártók kínálata, írta a Variety című lap. A BitTorrenttől nemcsak mozifilmeket és tévéműsorokat, hanem videojátékokat is lehet majd vásárolni, például az Activision, a Ubisoft és a Vivendi Games tartalmait.

A BitTorrent fájlcserélő szoftvert létrehozó Bram Cohen az amerikai filmstúdiók egyesületével karöltve egy évvel ezelőtt jelentette be, hogy a legalitás rögös útjára kíván lépni. Eredetileg azt tervezték, hogy 2006 őszén elindul a legális szolgáltatás, de inkább elhalasztották startot, hogy több filmes céggel megállapodást tudjanak kötni. A cég abban reménykedett, hogy e néhány hónap alatt az összes nagy stúdióval leszerződnek, de ez nem sikerült nekik, ezért végül inkább elindították a szolgáltatást. A BitTorrent ezért reménykedik a sikerben, mert az általuk kifejlesztett ingyenes fájlcserélő szoftvert világszerte több tízmillióan használják, elsősorban persze szoftverek, zenék és mozifilmek kalózmásolatainak terjesztésére. A cég neve tehát elég ismert a letöltők körében, és népszerű a weboldala.

Ki nevet a végén?

Nem lehet azonban figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a BitTorrentnek elég komoly versenytársakkal kell majd megküzdenie, ilyen példál aApple, a Microsoft és az Amazon.com, sőt már az áruházairól ismert Wal-Mart is benne van az online letöltési bizniszben. A BitTorent nagyjából ugyanazokat a tévés és mozis tartalmakat nyújtja majd, mint a riválisok, ráadásul ugyanolyan felhasználási feltételekkel és árakkal. A filmek ugyanúgy csak kikölcsönözhetők, mint más legális letöltőszájtokon, a közeljövében azonban reklámokkal kiegészített ingyenes tévéműsorok is megjelennek majd a BitTorrent kínálatában.

A BitTorrent hátránya, hogy elég sok fontos tartalomgyártó céggel nem tudott szerződést kötni, emiatt a Disney és Universal filmjei is hiányoznak majd a kínálatból. Ugyanakkor a cégnek több független partnere van, mint másoknak, és megpróbál hű maradni a gyökereihez: felhasználók által készített minőségi videók is elérhetőek lesznek a szájton. A BitTorrent egyik legnagyobb előnye a kliens a p2p technológiájában rejlik, ezzel ugyanis sokkal gyorsabb a letöltés, mint a rivális szájtokon. A technológia a nagy adatátviteli sebesség a nagy felbontású videók forgalmazását is megkönnyíti. Jelenleg csak a Microsoft Xbox Live online boltban lehet felbontású videókat lehet venni, amelyek a Variety informáiói szerint igen népszerűek.

A szolgáltatás eleinte csak az Egyesült Államokban elérhető, de a cég megvette a nemzetközi forgalmazási jogokat, azaz más országokban is indíthat online boltot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!