István, Vajk
17 °C
34 °C

Rekordot döntött a BitTorrent forgamla

2008.09.26. 14:00
A Hősök új évadjának nyitóepizódja miatt dőlt meg minden eddigi letöltési rekord a fájlcserélőkön. A tévésorozatok rajongói türelmetlenek, nem várják ki, míg a helyi tévécsatornák átveszik az amerikai sorozatokat.

Szinte minden nagy nemzetközi torrentoldal rekordforgalomról számolt be a héten, amikor az amerikai tévéadókon elkezdődtek a sorozatok új évadai. A Mininova például egyetlen nap alatt tízmillió letöltött fájlt regisztrált, ami abszolút rekord a torrentoldalak történetében.

A fájlcserélő hálózatok forgalmában a legnagyobb részt már jó ideje a tévésorozatok epizódjai jelentik, lenyomva a mozifilmeket, zenéket és szoftvereket. Mivel szeptember közepén kezdődnek Amerikában a sorozatok aktuális szezonjai, Amerikán kívül pedig csak hetekkel-hónapokkal később veszik fel a fonalat a tévécsatornák, várható volt, hogy a rajongók nem fognak várni, hanem ellepik a fájlcserélőket.

A Torrentfreak toplistája szerint a legtöbb fájlcserélőt vonzó sorozatok szeptember közepén a Szökés, a Dr. House és a Terminátor tévés változata, a Sarah Connor Chronicles voltak. Aztán jött a Hősök harmadik szezonjának dupla nyitó epizódja 22-én este, és minden addigi rekordot elsöpört, egyetlen nap alatt bőven egymillió feletti letöltést generálva a nagyobb torrentoldalakon. A letöltések túlnyomó többsége (92 százalék egész pontosan) Amerikán kívüli volt, a legtöbb türelmetlen rajongó angol, francia és ausztrál doménről érkezett.

Bár a tévétársaságok nem nézik jó szemmel a sorozatok népszerűségét a fájlcserélőkön, azt kezdik elismerni, hogy ez a jelenség segít a rajongótáborok kifejlődésében.