Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Fájlcserélők szűkítik a sávszélességet

2004.11.08. 13:40
A BitTorrent fájlcserélő program felhasználói az internet teljes sávszélességének harmincöt százalékát lefoglalják, és akik tudják, hogy merrefelé kell keresgélniük, a szoftver segítségével legális tartalmakat és kalózmásolatokat egyaránt megszerezhetnek. Az amerikai filmipar már felfigyelt a népszerű technológiára, de még csak vizsgálja, hogy mit tehet ellene.
Bár a lemezkiadók által indított perek némiképp eltántorították az internetezőket a legnépszerűbb fájlcserélő programok használatától, a BitTorrent egyelőre elkerülte a támadásokat. Felhasználóinak tábora azonban gyorsan nő, ezért elképzelhető, hogy a többi fájlcserélőhöz hasonlóan a BitTorrent is a kalózmásolatok terjedése ellen küzdő szervezetek célkeresztjébe kerül.

Az ingyenes BitTorrent fájlcserélő szoftver elsősorban méretes fájlok terjesztésére alkalmas, mivel az eredeti fájlt kisebb részletekre töri szét, és ezeket a részleteket osztja meg a felhasználókkal, akik aztán egymástól is töltenek. Aki például a Barátok közt legújabb epizódját szeretné letölteni, először a teljes műsor egyik aprócska töredékét, az úgynevezett torrentet szerezheti meg, és a fájl megnyitásakor a BitTorrent megkeresi azokat a felhasználókat, akik letöltöttek ugyanazt a részletet. A szoftver végül az összeszedett részletekből rakja össze a teljes videofájlt, amely már lejátszható.

Sokat másolnak

A BitTorrent segítségével nagyon sokan terjesztenek legális tartalmakat, például nyílt forráskódú szoftvereket és szabadon letölthető zenéket, a hollywoodi filmgyártókat képviselő Motion Pictures Association of America azonban nagyon jól tudja, hogy a felhasználók elképesztő mennyiségű kalózmásolatot is forgalmaznak. Valószínűleg tényleg nem keveset, hiszen a BitTorrent a teljes online adatforgalom harmincöt százalékáért felelős, tehát sokkal nagyobb sávszélességet lefoglal, mint az összes többi fájlcserélő együttvéve, derült ki a brit CacheLogic vizsgálatából.

Bram Cohen, a BitTorrent létrehozója a Wirednek elmondta, hogy Hollywood nyilvánvalóan nem megy el szó nélkül a probléma mellett, más kérdés, hogy képes-e megállítani a kalózmásolatok terjedését.

Felelősöket keresnek

Az MPAA filmkalózok elleni hadműveleteit irányító John Malcolm megerősítette, hogy már foglalkoznak a kérdéssel, hiszen minden olyan technológiát megvizsgálnak, amely alkalmas a szellemi termékek ellopására, de a letöltéseket segítő szájtok jogi megítélését még nem tisztázták.

Jelenleg sok weboldal úgy kínál torrenteket, hogy saját szerverén egyetlen egyet fájt sem tárol, ezért nehezen vonható felelősségre. A hirdetésekből élő szlovén Suprnova szájtról például mozifilmek és tévéadások, valamint játékok és szoftverek kalózmásolatai is elérhetőek, ezért a jogi helyzete igencsak megkérdőjelezhető, de az amerikai filmipar aligha akadályozhatja meg a működését. A BitTorrent ugyanakkor a legális tartalmak terjesztésében is az élen jár, például a segítségével juttatják el a felhasználókhoz Linux némelyik kiadását és számos nyílt forráskódú programot, és ez védelmet nyújthat a filmipar támadása ellen.