Károly, Karola
-2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Illegális szerencsejáték a domainrulett?

2001.10.01. 10:42
Az új .biz domain alá tartozó domainnevek regisztrálását közel egy hónappal elhalasztják, a regisztrációt végző NeuLevel cég a szeptember 11-i terrorcselekményeket jelölte meg a késlekedés okaként. Egyesek szerint azonban a késedelem oka a regisztrátor ellen tiltott szerencsejáték vádjával indított per.
Eredetileg október elsején kezdték volna meg a .biz domain alá tartozó címek kiosztását, a NeuLevel azonban a terrortámadások okozta zavarokra hivatkozva október 23-ig elhalasztja a dolgot. Az internetes címtartományok létrehozására és felügyeletére létrejött nonprofit szervezet, az ICANN novemberben fogadott el hét új domaintartományt, hogy ezzel enyhítsen a .com, .net és .org alatti névhiányon. Az új címtartományokat fokozatosan vezetik be. Az .info domain alá igényelt 57 ezer címet szeptember végén regisztrálta az ICANN által megbízott Afilias. Ezek a címek már elérhetők a hálón, például a www.dell.info is.

Hét új legfelsőbb domain még idén

Míg a .biz és .info legfelsőbb szintű domaineket cégek számára hozták létre, a .name magánszemélyek, a .coop kooperatívák, a .museum múzeumok, az .aero légitársaságok és a .pro szakemberek, például orvosok és ügyvédek számára jött létre. A tervek szerint a .pro kivételével valamennyi új tartomány még az év vége előtt működni kezd.

A .biz alá bejegyzendő címeket az óriási túljelentkezés miatt éppúgy sorsolással osztják ki, mint az .info alatti neveket. Éppen ezért különös, hogy per indult a NeuLevel ellen, melyben illegális szerencsejáték üzemeltetésével vádolták meg a céget. A domainneveket ugyanis sorsolással osztják ki az azonos címre jelentkezők között, a részvételi díj azonban nyerteseknek és veszteseknek egyaránt két dollár.

Terrortámadásra hivatkoznak

Jeff Neuman, a NeuLevel igazgatója határozottan tagadta azt a feltételezést, hogy a halasztás oka valójában a NeuLevel ellen indított per. A cég közleménye szerint a szeptember 11-i terrortámadás-sorozat - különösen a World Trade Center lerombolása - olyannyira szétzilálta az üzleti élet napi menetét, hogy a domainnévkiosztás első adagját elhalasztja október 23-ig. A cég két részletben jegyzi be a .biz alatti neveket, az első adagba azok a domainek tartoznak, melyekre csak egy jelentkező volt, a második, sorsolásos eljárás során pedig a több jelentkező által igényelt neveket osztják ki.

Szeptember végén, a per első tárgyalásán a bíróság elutasította a felperesek abbéli kérelmét, hogy halasszák el a domainnevek első adagjának október 1-jei kiosztását. Előírta azonban, hogy a második adag domainnév sorsolását október 12-ig el kell halasztani, hogy időközben tudjanak újabb meghallgatást tartani a perben.

Kapósak a terrordomainek
A New York-i terrortámadásra utaló domainnevek bejegyzése már az első híradásokat követő percekben megkezdődött. Az első domain, a wtccrash.com Jim Burke, connecticuti magántanuló tulajdonába került. A wtccrashes.com és a worldtradecentercrashes.com domaineket, a második repülőgép becsapódása után egy svájci polgár vásárolta meg. A wtctowercollapse.com domaint a két torony összeomlása között eltelt huszonhárom percben jegyezték be, Kanadában. A Salon magazin beszámolója szerint a világszerte bejegyzett terrordomainek közül Koreára és Magyarországra is jutott.

A VeriSign egyébként a támadásokat követő héten leállította a World Trade Center katasztrófájával kapcsolatos domainnevek árveréseit. A vállalat GreatDomain.com domainbrókerénél levetette azokat az oldalakat, amelyeket sértőnek talált a szeptember 11-i terrortámadás áldozataira vagy túlélőire nézve. Bár részletes listát a letiltott domainekről nem közöltek, a Network Solutions regisztrátorcége megerősítette, hogy a Twintowers09112001.comot például 65 ezer dollárért kínálták. A Register.com szintén listáz támadással kapcsolatos domaineket, de csupán a név alapján nem távolít el egyet sem.