Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Támadás alatt a magyar biztosításközvetítők weboldalai

2007.10.31. 16:54
Átfogó túlterheléses támadássorozat indult több nagy magyar biztosításközvetítő oldal ellen. A támadások kedd óta tartanak, az áldozatok - a Netrisk, a CLB és a Praeventio - akkor tettek feljelentést ismeretlen tettesek ellen, amikor kiderült, hogy a támadás nem csak egyes cégeket érint, hanem több szolgáltató működését akadályozza egyszerre.

Valószínűleg nem véletlen, hogy az összehangolt támadás éppen egybeesik a 2008-ra érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjak meghirdetésével. Ezeknek a kalkulációját, összehasonlítását az autósok nagy része az interneten, az alkuszok weboldalain végzi - illetve végezné, ha azok nem lassulnának le, vagy válnának elérhetetlenné a támadások miatt. A meghirdetett tarifák alapján egy hónapjuk van az autósoknak eldönteni, hogy váltanak-e biztosítót a következő évre, tehát a támadások a legsűrűbb főszezonban érték a biztosításközvetítőket.

Biztonságban az adatok

Fontos megjegyezni, hogy az ilyen jellegű támadások során a rendszerek adatbiztonsága nem sérül: a túlterheléses támadás (distributed denial of servise, DDoS) lényege, hogy megfertőzött gépek százairól, vagy akár ezreiről küld a támadó adatlekéréseket a célpont szerverre, ami nem bírja a nagy terhelést. A szerveren tárolt adatokhoz viszont nem fér hozzá a támadó.

Hasonló tünetek

A túlterheléses támadásokat könnyű összetéveszteni azzal a jelenséggel, amikor hirtelen megnő az érdeklődés egy weboldal iránt, és a kiszolgáló oldal nem tudja kezelni a kapacitását meghaladó bejövő látogatásokat. Jelenleg a hatóságok internetszolgáltatókkal közösen nyomoznak, hogy ez az eset áll-e fenn, vagy ha tényleg rosszindulatú akció, kik állnak a hátterében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?