Vilhelmina
12 °C
28 °C

Támadás alatt a magyar biztosításközvetítők weboldalai

2007.10.31. 16:54
Átfogó túlterheléses támadássorozat indult több nagy magyar biztosításközvetítő oldal ellen. A támadások kedd óta tartanak, az áldozatok - a Netrisk, a CLB és a Praeventio - akkor tettek feljelentést ismeretlen tettesek ellen, amikor kiderült, hogy a támadás nem csak egyes cégeket érint, hanem több szolgáltató működését akadályozza egyszerre.

Valószínűleg nem véletlen, hogy az összehangolt támadás éppen egybeesik a 2008-ra érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjak meghirdetésével. Ezeknek a kalkulációját, összehasonlítását az autósok nagy része az interneten, az alkuszok weboldalain végzi - illetve végezné, ha azok nem lassulnának le, vagy válnának elérhetetlenné a támadások miatt. A meghirdetett tarifák alapján egy hónapjuk van az autósoknak eldönteni, hogy váltanak-e biztosítót a következő évre, tehát a támadások a legsűrűbb főszezonban érték a biztosításközvetítőket.

Biztonságban az adatok

Fontos megjegyezni, hogy az ilyen jellegű támadások során a rendszerek adatbiztonsága nem sérül: a túlterheléses támadás (distributed denial of servise, DDoS) lényege, hogy megfertőzött gépek százairól, vagy akár ezreiről küld a támadó adatlekéréseket a célpont szerverre, ami nem bírja a nagy terhelést. A szerveren tárolt adatokhoz viszont nem fér hozzá a támadó.

Hasonló tünetek

A túlterheléses támadásokat könnyű összetéveszteni azzal a jelenséggel, amikor hirtelen megnő az érdeklődés egy weboldal iránt, és a kiszolgáló oldal nem tudja kezelni a kapacitását meghaladó bejövő látogatásokat. Jelenleg a hatóságok internetszolgáltatókkal közösen nyomoznak, hogy ez az eset áll-e fenn, vagy ha tényleg rosszindulatú akció, kik állnak a hátterében.