Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Bloggolásra kötelezett újságírótanoncok

2002.06.07. 10:03
Ősztől a Berkeley újságírószakjának hallgatói hetente egy órában weblogírást fognak tanulni, miután az egyik legnevesebb amerikai egyetem tananyagában elsőként vette be tananyagába a század elejére benépszerűsödött házi zsurnalizmust.
Az online-osított naplóba dinamizált linkgyűjteményként jellemezhető weblog-szemináriumot a Wired alapító John Batelle és Paul Garbowicz, a képző újmédiaprogram-igazgatója vezeti majd.

Kell egy jó poszt

Berkeley profi újságírónak készülő hallgatói csak akkor kapnak szemináriumi jegyet, ha tevékenyen posztolnak a csoport blogjában. Garbowicz, aki a Poynter Intézet médiablogjának rendszeres publikálója, rafkós témát is talált blognak: a résztvevőknek a szerzői jogok problémáit kell körüljárniuk a mély-linkeléstől a zeneiparig - a szemináriumi órákon pedig a weblog értelméről és értelme okairól lesz szó. Gabrowicz közölte továbbá: a hallgatók egy-egy Google-keresés beszerkesztésével nem ússzák meg a bloggolást.

Visszaszerezni

A korábbi iskolai kísérletekben tanulóknak indított blogok érdektelenség hiányában egytől egyig elhaltak, ellenkező esetben pedig szétestek - a sors keze ősszel a Berkeley faliújságjain dől el ősszel. Az eufóriát több konkrétabb kétség is szennyezi.

Sean Kirby, a Daily Pundit bloggere szerint az iskolai kísérletek azzal fenyegetnek, hogy a vállalati internet asszimilálja és kisajátítja a kezdetektől független weblogokat. Mások szerint ez a szeminárium a szegény bloggerek szellemi teljesítményének egyoldalú kihasználására tanítja a hivatásos újságírókat.

Végtelen bugyor

A Boston Globe újságírója, Alex Beam azonban cikkben cáfolta, hogy a blogok bármilyen komoly információt tartalmaznának. A blogoszféra az "öndicséret végtelen tükrözödésének bugyra, ahol egyetlen gondolat sem marad publikálatlanul, leszólják a régi könyveket és blogger testvér sem marad méltatás nélkül, legyen bármilyen rossz."

A California egyetem és Stanfod ugynakkor cáfolta Beam megállapításait, miután ősbloggerek - Dave Winert és Ken Layne - felkérésükre előadásokat tartottak náluk nemrégiben.

Ez így, ebben a formában

John Hiler, a Microcontent News szerkesztője szerint a Berkeley bajba sodorja magát, amikor szerzői jogokról bloggoltatja az ország legtehetségesebb újságíróit, mivel fokozott a veszély, egy sokmilliárd dolláros piac masszív üzleti érdekeit karcolják keresztbe . "Alighanem fél éven belül elindul az legelső, blog elleni rágalmazási per." - vélekedett Hiler.

A hallgatókat vidíthatja a botrány és hogy nagyobb hírportálok, mint az MSNBC vagy a Fox News, a közelmúltban szintén beépítettek pár tematikus blogot szolgáltatásukba.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!