Emőke
-4 °C
9 °C

Szavazzon a legjobb blogszájtokra!

2005.01.31. 17:17
Több mint százötven angol nyelvű webes naplót jelöltek a Bloggies 2005 blogversenyére. A kategóriánkénti nyeremény nem éri el az ötezer forintot, de a győztesek hosszú életre és rengeteg látogatóra számíthatnak.

Kialakult a Bloggies 2005 nemzetközi mezőnye - a tavalyi év legjobb blogszájtjaira március végéig lehet szavazni. A "weblog" szóból rövidült blog online naplót jelent, és bár a blogok egy része valójában nem több, mint személyes webszájt, némely közülük hihetetlen népszerűségre tett szert, és több látogatót regisztrál, mint a hagyományos portálok, hírügynökségek vagy sajtóorgánumok weboldalai. Mint írtuk, tavaly a Merriam Webster egynyelvű szótár online változatának szerkesztői még az év szavának is a blogot választották. A Bloggies-on e-mailcíme megadásával bárki szavazhat a harminc kategóriában nevezett öt-öt szájtra.

A Bloggiesban idén megszűnt a legjobb bloglink-gyűjtemény, a legjobb programozás és a legjobb zenei blog kategória, felkerültek viszont a nevezettek közé az ételekkel és a szórakozással foglalkozó szájtok, illetve a legjobb stílusban megírt blogok. Külön területi versenyben indulnak a különböző kontinensek blogjai, bár néhány olyan ország, amelynek az angol a hivatalos nyelve, saját kategóriát kapott.

Kacsa, hal, cunami

Van dizájnverseny, legjobb közösség-verseny és politikai kategória is. A legjobb blog-alcím-ek között indul például a Scaryduck-ot (félelmetes kacsa), ami bemutatkozó szövege szerint "Se nem félelmetes, se nem kacsa". A tematikus blogok kategóriájában jó eséllyel indul egy brit rendőr szájtja, a The Policeman's Blog, amelynek szerzője David Copperfield álnéven fejti ki az alvilágról alkotott, a hivatalos állásponttal nem feltétlenül egyező véleményét. A tavalyi év legeslegjobb blogja külön kategóriát képez, és a összesen hat nevezett szájtot vonultat fel: a Gawkert, a This Fish Needs a Bicycle-t, a Wonkette-et, a BoingBoingot, a South-East Asia Eathquake and Tsunami Blogot és a Gothamistet.

A világon több millió blogszájtot tartanak számon; a Pew Internet and American Life amerikai kutató szerint minden 5,8 másodpercben bejegyeznek egy újat. Az éves blogversengést most ötödik alkalommal rendezi meg a fairvew.com dizájnoldal fenntartója, a huszonegy éves Nikolai Nolan, a Michigani Egyetem hallgatója. Az idei díjátadásra március 14-én kerül sor a texasi Austinban, a South by Southwest interaktív fesztiválon.. A kiíró nem nyúlt túl mélyen a zsebébe: a világ legrangosabb versenyére, a Webby Awards-ra való automatikus jelölésen kívül a legjobb blogok írói minden kategóriában 2005-2005 centet, azaz 20,05 dollárt kapnak jutalmul.