Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Blogokból tájékozódnak az amerikaiak

2005.01.05. 11:37
Az Egyesült Államokban a tavaly meredeken nőtt a blogolvasók és -írók száma, így már harmickétmillióan olvasnak személyes webnaplókat és hírszájtokat, és több mint nyolcmillióan próbálkoztak blog indításával.
Harminckétmillióra nőtt tavaly az Egyesült Államokban a blogolvasók száma egy most nyilvánosságra hozott felmérés szerint. A Pew Internet and American Life Project kutatása szerint a blogok olvasottsága 58 százalékkal nőtt az elmúlt évben, írta a BBC.

A növekedés egy része az amerikai elnökválasztás alatt írt és olvasott blogoknak köszönhető, bár az internetezők kevesebb mint tíz százaléka olvasott politikai blogokat a kampány alatt, és a Kerryre szavazók inkább, mint a Bush-hívek.

A robbanásszerű növekedés ellenére az internetező amerikaiak több mint hatvan százaléka még most sem hallott a blogokról.

Hét százalék próbálta

Hatmillió amerikai használ rss-hírolvasókat is. Ezek olyan programok, melyeket a gépre telepítve a felhasználók azonnal megkapják a blogok, híroldalak vagy más szájtok friss információit.

Természetesen jóval többen olvasnak blogokat, mint ahányan írnak, de a 120 millió internetező amerikai 7 százaléka még így is próbálkozott blog indításával, és 12 százalékuk küldött anyagot, vagy írt hozzászólásokat mások által futtatott blogokra.

A blogok készítői a felmérés szerint többségében fiatal, felsőfokú végzettséggel és magas jövedelemmel rendelkező férfiak, és ugyanez igaz az átlagos blogolvasóra is. Az átlagosnál jobban nőtt viszont a nők és kisebbséghez tartozók száma a blogolvasók körében.