Ágnes
-1 °C
2 °C

Szex, politika és a blogok neuronhálózata

2003.05.28. 08:51
Szex és politika az iráni blogokon, tizenéves lengyel lányok online webnaplói és a blogoszféra neuronhálózata - többek között ezekről a témákról esett szó a hétvégén Bécsben megrendezett első európai Blogtalk konferencián.
Maria Milonas lengyel szociológusnő szerint Lengyelországban százezer online naplót, blogot regisztráltak, bár nem tudni pontosan, ezek közül hányat frissítenek rendszeresen. Ám ha csupán minden második oldal él, ez a szám akkor is hatalmas. Milonas ezer bloggert keresett meg kérdőívével, nagyjából felük válaszolt. A felmérés szerint a lengyel bloggerek háromnegyede húszéves, vagy annál fiatalabb, többségük 14 év körüli. A bloggerek többsége, 62 százaléka nő, ám felsőfokú végzettségűek körében már a férfiak vannak többségben. Tíz emberből kilenc otthonról frissíti oldalát.

Milonas szerint nagyon sok blog terápiás vagy önismereti céllal készül, ezért névtelenül, de őszintén írják. Ezt támasztja alá Parzuchowski 2001-es, nem reprezentatív felmérése, mely szerint "a bloggerek többsége jobban érzi magát egy bejegyzés publikálása után", mondta Milonas.

A lengyel blogok C-logok, vagyis kommunikációs és közösségépítési céllal készülő oldalak - véli Milonas. Felmérése szerint a bloggerek 70 százaléka személyesen is találkozik más bloggerekkel. A blogtársadalom kialakulását evolúciós folyamatként írta le, a monológból dialógus, majd társadalmi kommunikáció jön létre. A blogok lengyelországi népszerűségét a média is növelte, amikor az újságok és tévéműsorok beszámoltak az új hobbiról, és Blog.pl címmel már készül a film.

Szex és politika az iráni blogokon

Az iráni születésű, Kanadába emigrált Hossein Derakshan elmondta, szülőföldjén rendkívül népszerűek a blogok. Mivel az utóbbi öt év során mintegy 90 különböző publikációt - újságot, rádiót - szüntetett meg a cenzúra, egyre többen fordulnak olyan alternatív információforrásokhoz az országban, mint az internet, a rövidhullámú rádió és a műholdas tévé.

Az elmúlt húsz hónap során az iráni internetezők több mint tízezer új blogot indítottak. Ez a szám igen magas, figyelembe véve, hogy az országban kevesebb, mint félmillióan interneteznek. A bloggerek nagy többsége (76%) férfi, kevesebb, mint negyedük nő - mondta el Derakshan. A legnépszerűbb tíz blog közül hat foglalkozik erotikus témákkal, ám ezek az iszlám törvények miatt nem szerepelnek az iráni blogokra linkelő PersianBlog.com toplistájában.

A blogok fontos szerepet töltenek be az iráni társadalomban, nemcsak a szabad sajtó feladatát látják el, de ismerkedési lehetőséget is biztosítanak a fiataloknak, sőt erotikus tartalmat is szolgáltatnak. Az országban az iszlám törvényeknek megfelelően nem működik hivatalos társkereső szolgáltatás, a pornográfia pedig szigorúan tiltott - ide tartozik a szexuális felvilágosítás bármely formája is.

Néhány hónapja, amikor egy híres bloggert, Sina Motallebi újságírót letartóztatták, sokan megijedtek, és felhagytak a blogírással. Sinát húsz napig tartották fogva, majd óvadék ellenében elengedték, az ügy a politikai sajtót is megjárta, és sok új blogírót és -olvasót eredményezett, mondta Derakshan. Vannak, akik saját nevükön írják meg politikai nézeteiket a blogjukon, mások álnéven írnak. Az olvasók között politikusok és újságírók is vannak, az egyik napilap hetente közöl összefoglalót a legújabb, legérdekesebb blogokról.

Tematizálható szemantikus blogok

Steve Cayzer, a bristoli HP Laboratories kutatója a szemantikus bloggolás előnyeiről tartott előadást. A szemantikus bloggolás lényege, hogy az egyes bejegyzésekhez szoftverrel olvasható megjegyzéseket (metadata) fűznek, megjelölve a bejegyzés témáját, viszonyait más hasonló témájú bejegyzésekhez (például "egyetért", "kiegészíti"), így a bejegyzések ezen megjegyzések alapján is kereshetők és kigyűjthetők. A megjegyzések intuitív szoftverek segítségével fűzhetők a szöveghez. A szemantikus blogok így csoportosíthatók téma szerint, és linkelhetők a szerint, hogy ki ért egyet a szerzővel és ki nem. Cayzer szerint ezáltal sokkal jobban használható és navigálható oldalak jönnek létre.

A blogoszféra neuronhálózata

Mi az a blog?
A blogok definíciójánál nemcsak az fontos, hogy az illető weboldal napi frissítésű, rövid bejegyzéseket tartalmazzon fordított időrendben, hanem a linkek jelenléte is, véli David Weinberger. A legmeghatározóbb azonban mégis a szöveg egyéni hangvétele, a szerző hangja. Mivel a blogbejegyzések általában sebtiben készülnek, és revízió nélkül kerülnek ki az internetre, a szöveg a hibákkal együtt is valóságosabb és jóval személyesebb a többször átdolgozott írásoknál.
Az osztrák Gernot Tscherteu és Christian Langreiter a blogoszférát próbálta feltérképezni. A szociológus és interfésztervező Tscherteu és a Vanilla blogszoftver egyik szerzője, Langreiter az idegrendszerhez hasonló modellt készített az egymással kapcsolatban álló blogokról a Blogstreet.com és a Touchgraph.com információinak illetve szoftverének segítségével. A konferencián bemutatott modell-prototípus nemcsak az egyes blogok linkekkel összefűzött hálóját mutatta be, de azt is, egy hír vagy gondolat hogyan terjed a blogoszférán keresztül, hasonlóan a neuronok kapcsolataihoz. A modell térbeli és időbeli információkat is tartalmaz, a konferencia résztvevői láthatták, amint a háló egyes csomópontjai egymás után bepirosodnak, jelezve a követett hír vagy gondolat megjelenését az adott blogon.

Az egyéni hang diadala

Az amerikai író és marketingguru David Weinberger szerint remek dolog, hogy kipukkadt az internetbuborék, mivel az internet elsősorban nem az üzletről szól. Véleménye szerint most először áll módjában minden embernek saját hangján megszólalnia és másokkal beszédbe elegyednie. Az internet új közteret teremtett, ahol lehetőség nyílik az eszmecserére.

A konferencia helyszíne

A blogírók szövegeikkel teremtenek maguknak nyilvános személyiséget, ám a blogon megjelenő alakkal mégsem közszereplő - magánszemély viszonyban állnak, hanem inkább úgy viszonyulnak hozzá, mint az író regénye szereplőjéhez, véli Weinberger. A blogok dinamikusak ám egyúttal állandóak is, a korábbi bejegyzések visszakereshetők. Weinberger szerint ezzel lehetővé válik a beszélgetés fonalainak folytatása, az egyéni hangok nem tűnnek el, hanem folyamatosan részt vesznek a beszélgetésben.

Véleménye szerint a blogírás átalakítja az újságírást, mivel lehetővé teszi a "multiszubjektivitást", vagyis egy témát sok szubjektív szempontból is tárgyalnak a blogok, így teljesebb képet adnak egyetlen objektív újságcikknél. A blogok elterjedésével megváltoznak az olvasók újságírókkal szemben támasztott elvárásai is, a tárgyszerű, személytelen hang helyett az újságíró saját szavait akarják olvasni az olvasók.