Piroska
3 °C
4 °C

Hárommillióan keresnek pénzt blogjukkal

2006.07.20. 15:00
Az amerikai netezők többsége az önkifejezés egy módját látja a blogolásban. Többségük személyes blogot ír, de hárommillióan pénzért gépelik a napi postokat.
A Pew megkutatta az amerikai blogoszférát. A felmérés adatai nem olyan meglepőek, ám néhány dolgot mégis érdemes kiemelni. Az egyik, hogy ma már 57 millió amerikai, vagyis az amerikai netező 39 százaléka olvas blogokat. És ma mér majdnem minden tizedik amerikai netező blogol is: 12 millióan.

A kutatás nem meglepő következtetései közé sorolható, hogy az amerikai bloggerek leginkább (37%) személyes blogokat szeretnek írni. És többségük erre a tevékenységre nem úgy gondol, mintha annak bármi köze lenne az újságíráshoz. Ugyanakkor egy erős kisebség (34%) valóban új médiaként, vagyis egyfajta újságírásként tekint a blogolásra.

A bloggerek többsége (57%) fontosnak tartja, hogy hivatkozzon az eredeti forrásokra, és szintén a többség hajlandó extra időt is szánni arra, hogy a blogjában leírtaknak kicsit jobban utánajárjon.

Politika, szórakozás, pénz

Bár nagyon sok amerikai blog nem besorolható, egyszerűen azért, mert több témával is foglalkozik egyszerre, ha a tematikus blogokat vesszük, a legnépszerűbb téma még mindig a politika (11%). Ezután jön a szórakozás (7%), a sport (6%), az aktuális események (5%), az üzlet (5%), a technológia (4%), valamint a spirituális-vallási téma (2%).

A bloggerek többsége álnéven blogol (55%) és döntő többségük (88%) hobbinak fogja fel ezt a tevékenységet. A bloggereket általában is jellemzi, hogy inkább tapasztalataikat szeretnék megosztani a netezőkkel, valamint szórakoztatni szeretnék a közönséget, s nem annyira munkaként, olyan tevékenységként gondolnak rá, melyet akár fizethetne is valaki.

Az adatok szerint hárommillióan kapnak valamennyi pénzt blogjukért. Egyébként a bloggereknek mindössze 7 százaléka nyilatkozta azt, hogy a pénzkeresés a fő ok, amiért blogolni kezdett. Amire itt sok blogger utalhat, az a Google AdSense hirdetési megoldása: a személyre szabható, kattintás alapú online fizetési módszer, melyből jó esetben egy átlag blogger havi néhány tíz dollárt kereshet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!