Vencel
15 °C
23 °C

Megvásárolta a Bloggert a Google

2003.02.17. 18:14
A világ legnagyobb keresőjét futtató Google felvásárolta a Blogger.com-ot létrehozó és üzemeltető Pyra nevű céget. A cég ingyenes szoftverével bárki létrehozhat és üzemeltethet blogot, online naplót. A rendkívül sikeres szolgáltatásnak több mint egymillió felhasználója van. A cég szervereit ezentúl a Google üzemelteti, így megbízhatóbb lesz a szolgáltatás.
A blogok naponta frissített online naplók, melyek számtalan témával foglalkoznak, a politikai és technológiai hírektől kezdve egészen a személyes élményekig. A blogok a legutóbbi időkben rendkívül népszerűvé váltak: sok oldalnak hatalmas olvasótábora van, és már számos alkalommal bebizonyították, hogy még akkor is képesek életben tartani egy témát, amikor a tömegmédiák már régen elfeledkeztek azokról.

Evan Williams, a Pyra alapítója a Siliconvalley.com kérdésére nem árulta el a szerződés részleteit, ugyanakkor elmondta: "Most végre hozzájut a vállalat azokhoz a forrásokhoz, melyekre álmaink megvalósításához szüksége van."

Terveik egy részét már többé-kevésbé sikerült megvalósítaniuk, például elősegítették a hírek létrejöttének és áramlásának demokratizálódását. A blogok sok ember számára értékes kommunikációs eszközzé váltak, és beszivárogtak a vállalati, egyetemi és állami szférába is. Bloggolásba fogott nemrég William Gibson cyberpunk regényíró is.

Kétszázezer író-olvasó

A Pyra Blogger nevű szoftvere létezésének három és fél éve alatt 1,1 millió felhasználót szerzett, bár közülük "csupán" kétszázezren frissítik rendszeresen oldalukat. A Pyra csak az extra szolgáltatásokért kér pénzt, az alapkonfiguráció ingyenes. A felhasználók többsége nem fizet.

A Google leginkább a keresőjéről ismert, holott már a Pyra felvásárlása előtt is foglalkozott internetes tartalomszolgáltatással. Két évvel ezelőtt a Google felvásárolta a Deja.com-ot, a híres Usenet hírcsoportjait és fórumait üzemeltető vállalatot. Nem sokkal később pedig létrehozták a Google News híroldalt, amely több mint 4000 híroldalról gyűjt össze híreket.

Kevesebb leállás

David Krane, a vállalat kommunikációs igazgatója elmondta, hogy nagy terveik vannak a két vállalat együttműködési lehetőségeit illetően, de részleteket nem árult el. Mint mondta, a Blogger felhasználóinak nincs okuk az aggodalomra, mivel nem terveznek változásokat a közeljövőben. Első lépésként a Bloggert működtető szoftvert áthelyezik a Google hatalmas szerverhálózatára, így a szolgáltatás sokkal megbízhatóbban fog működni.