Judit
3 °C
7 °C

Világuralomra törnek a blogok

2002.02.25. 09:25
Izgalmi állapotban van a nyugati blogtársadalom: mainstream sajtóvisszhangok, belső akciók, és a kritikus tömeg együttállása azt sejteti, hogy az elszigetelt webes szubkultúra valódi trenddé nőheti ki magát.
Weblog: napló a weben, dinamikus frissítésű személyes tematikájú, hangvételű, stílusú, egocentrikus online publikáció.

Történelmi áttekintés

Tim Berners-Lee
Rebecca Blood blogtörténész kutatásai szerint a műfaj feltalálója Tim Berners-Lee, aki egy másik korszakos találmányáról, a World Wide Webről ismert szélesebb körben. A weblog elnevezés 1997 decemberéig, egy John Barger nevű ember agyáig vezethető vissza.

Az első weblog lista ("other sites like this"), amely 1998 novemberében került a hálóra, huszonhárom linket tartalmazott. A naplók rögtön ezt követően szaporodni kezdtek, méghozzá gombamód. 1999 elején Peter Merholz kinyilvánította, hogy a weblogokat a későbbiekben wee-blognak fogja hívni - ekkor született meg a weblognál kecsesebb blog elnevezés, illetve a naplóírót jelölő blogger.

Valamikor 1999 áprilisában vált végleg lehetetlenné, hogy átlagos ember a ülepen jelentkező felfekvéses tünetek nélkül tekintse át a teljes bloguradalmat. Brigitte Eaton ezért létrehozta honlapján az első teljes weblogkatalógust.

Az első készíts-magadnak-blogot-könnyen-gyorsan típusú szolgáltatás a Pitas volt 1999 júliusában. A Pitast a Blogger követte egy hónappal később, őket pedig a webszocializációs szubkultura tempós terjeszkedése.

Rebecca Blood szerint a blog műfajában addig uralkodó mikrokontent írás (egy hiperlink pár mondatos frappáns ajánlóval, véleménnyel, stb.) mellett a Blogger indulásával markánsan megjelent a web világától függetlenedő szubjektív naplóírás, egotrip.

Távol az összeesküvéstől

Egyedül a Bloggeren idén januárban negyvenegyezer új oldal indult - a becslések szerint jelenleg félmillió önálló webes napló működik. Közülük többen folyamatosan előznek vérbeli dotkom vállalkozásokat - a Slashdot és a LiveJournal e mellé pár Webby-díjat is leakasztott.

A weben mozgó tömeg konvergenciája végül elérte azt a szintet, hogy az amerikai népi rádió (NPR) három percben tárgyalta a műfaj mibenlétét és jövőképét. A történelem folyamán szintén először a Time hasábjain is megjelent egy blogismertető. A Wired ugyancsak megemlékezett a blogizálás mai állapotáról.

Volt miről: a fórumokon megvitatott morfológiai alapvetések és az anarchista médiakritika ("hatalom és kapitalista média vérfertőző szövetkezése a közönség gondolatainak befolyásolására") elméleteivel megtámasztott blogtudomány a fent kivonatolt webarcheológiai tanulmányon kívül egy ismertterjesztő kézikönyvvel is előállt.

A szubkultúra tagjai online médiaönképzőkörökben okosodnak.

Macskák és háttérképek

Idén másodszor adták át az Antibloggie díjat, amelyet legrosszabb blogok kaphatnak meg különböző kategóriákban - ilyenek például "a legzavaróbb háttérkép" , "legdepressziósabb blog", "macskákat legtöbbször említő blog", "legátláthatóbb étrend", "legmocskosabb szájú blogger", "legbutább név", "legnagyobb hülye".

A fotográfus hajlamú bloggerek a Mirror Project oldalán nevezhetnek valamilyen tükröződésben elkapott önarcképükkel.

A blogok nem csak születnek, de meg is halnak. Az ilyen becsődölt oldalakat gyűjti a FuckedBlog (a FuckedCompany mintájára).

Az NPR, a Time, és a Wired megállapításához, amely szerint a blogé a jövő, ezúton csatlakozom. A magyar szcénáról itt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?