Vendel
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Világuralomra törnek a blogok

2002.02.25. 09:25
Izgalmi állapotban van a nyugati blogtársadalom: mainstream sajtóvisszhangok, belső akciók, és a kritikus tömeg együttállása azt sejteti, hogy az elszigetelt webes szubkultúra valódi trenddé nőheti ki magát.
Weblog: napló a weben, dinamikus frissítésű személyes tematikájú, hangvételű, stílusú, egocentrikus online publikáció.

Történelmi áttekintés

Tim Berners-Lee
Rebecca Blood blogtörténész kutatásai szerint a műfaj feltalálója Tim Berners-Lee, aki egy másik korszakos találmányáról, a World Wide Webről ismert szélesebb körben. A weblog elnevezés 1997 decemberéig, egy John Barger nevű ember agyáig vezethető vissza.

Az első weblog lista ("other sites like this"), amely 1998 novemberében került a hálóra, huszonhárom linket tartalmazott. A naplók rögtön ezt követően szaporodni kezdtek, méghozzá gombamód. 1999 elején Peter Merholz kinyilvánította, hogy a weblogokat a későbbiekben wee-blognak fogja hívni - ekkor született meg a weblognál kecsesebb blog elnevezés, illetve a naplóírót jelölő blogger.

Valamikor 1999 áprilisában vált végleg lehetetlenné, hogy átlagos ember a ülepen jelentkező felfekvéses tünetek nélkül tekintse át a teljes bloguradalmat. Brigitte Eaton ezért létrehozta honlapján az első teljes weblogkatalógust.

Az első készíts-magadnak-blogot-könnyen-gyorsan típusú szolgáltatás a Pitas volt 1999 júliusában. A Pitast a Blogger követte egy hónappal később, őket pedig a webszocializációs szubkultura tempós terjeszkedése.

Rebecca Blood szerint a blog műfajában addig uralkodó mikrokontent írás (egy hiperlink pár mondatos frappáns ajánlóval, véleménnyel, stb.) mellett a Blogger indulásával markánsan megjelent a web világától függetlenedő szubjektív naplóírás, egotrip.

Távol az összeesküvéstől

Egyedül a Bloggeren idén januárban negyvenegyezer új oldal indult - a becslések szerint jelenleg félmillió önálló webes napló működik. Közülük többen folyamatosan előznek vérbeli dotkom vállalkozásokat - a Slashdot és a LiveJournal e mellé pár Webby-díjat is leakasztott.

A weben mozgó tömeg konvergenciája végül elérte azt a szintet, hogy az amerikai népi rádió (NPR) három percben tárgyalta a műfaj mibenlétét és jövőképét. A történelem folyamán szintén először a Time hasábjain is megjelent egy blogismertető. A Wired ugyancsak megemlékezett a blogizálás mai állapotáról.

Volt miről: a fórumokon megvitatott morfológiai alapvetések és az anarchista médiakritika ("hatalom és kapitalista média vérfertőző szövetkezése a közönség gondolatainak befolyásolására") elméleteivel megtámasztott blogtudomány a fent kivonatolt webarcheológiai tanulmányon kívül egy ismertterjesztő kézikönyvvel is előállt.

A szubkultúra tagjai online médiaönképzőkörökben okosodnak.

Macskák és háttérképek

Idén másodszor adták át az Antibloggie díjat, amelyet legrosszabb blogok kaphatnak meg különböző kategóriákban - ilyenek például "a legzavaróbb háttérkép" , "legdepressziósabb blog", "macskákat legtöbbször említő blog", "legátláthatóbb étrend", "legmocskosabb szájú blogger", "legbutább név", "legnagyobb hülye".

A fotográfus hajlamú bloggerek a Mirror Project oldalán nevezhetnek valamilyen tükröződésben elkapott önarcképükkel.

A blogok nem csak születnek, de meg is halnak. Az ilyen becsődölt oldalakat gyűjti a FuckedBlog (a FuckedCompany mintájára).

Az NPR, a Time, és a Wired megállapításához, amely szerint a blogé a jövő, ezúton csatlakozom. A magyar szcénáról itt.