Eleonóra
-1 °C
2 °C

Beilleszkedni segít az online börtön

2004.01.14. 16:04
A németországi kísérlet célja, hogy az alacsony képesítéssel rendelkező elítélteket a szabadságvesztésük letöltésének ideje alatt megismertessék a számítógéppel, mint a tudásszerzés eszközével.
A berlini műszaki egyetem (TU) kutatói annak lehetőségét vizsgálják, hogyan egyeztethető össze az internet határtalansága a börtönélet korlátaival. Az "e-tanulás a büntetés-végrehajtásban" (E-LIS) nevet viselő projektben az őrizetesek számára oktató médiumként használnák a világhálót.

A remények szerint az e-tanulásban részt vevő személyek a szabadulásuk után képesek lesznek megfelelni a munkaerőpiac megváltozott követelményeinek, és esélyük lesz beilleszkedni a társadalomba.

Online képzett tanárok

A projekt egyik központi elemét képzi a tanárok kiképzése. A brandenburgi börtön leendő tanárainak másfél éve tart online és IRL továbbképzéseket a berlini műszaki egyetem.

A börtönökben dolgozó tanároknak a megalapozott műszaki tudáson kívül az új média oktatásban való használatát is ismerniük kell. Ezeket a továbbképzéseket a képzés az információs társadalomban nevet viselő intézet (IBI) végzi.

Nem tagadható meg az internet

Ha azt kívánjuk, hogy az elítéltek kompetensen kezeljék az új médiát, akkor az internet nem zárható tovább ki a büntetés-végrehajtásból, idézte a pte hírügynökség Wilfried Hendricks, a TU professzorának szavait.

A való életre felkészítés további lépése lesz, hogy a börtönökben a kimondottan az internet alapú e-tanulási koncepcióknak szánt műszaki hátteret is megteremtik.

Az E-LIS projekt fő támogatója az EU-forrásokat is erre a célra felhasználó német szövetségi munkaügyi tárca. Hat német szövetségi tartományon kívül a projekt rendelkezik francia, brit, holland, portugál, svéd, spanyol és osztrák partnerekkel is.