Piroska
-2 °C
5 °C

'Még tíz évem van hátra, írj nekem!'

2004.12.21. 18:01
A börtönben tilos az internetezés, ugyanis túlságosan nagy szabadságot jelentene a fogvatartottaknak. Számítástechnikai oktatásra azonban lehet járni, sőt az Egyesült Államokban még online hirdetést is feladhat az elítélt, ha barátokat, vagy levelezőpartnert szeretne. A társadalomból erkölcsi, jogi vagy valamilyen egyéb szempontból kiszoruló, marginális csoportok online megjelenését összegző cikksorozatunk negyedik részében a börtönbüntetésüket töltő elítéltek internetes megjelenését és lehetőségeit vizsgáltuk.

Jauhnell Williams
Jauhnell Williams
"Hű keresztény vagyok, rendkívüli együttérzéssel az emberség iránt. Ha megismersz, meglátod milyen nyitott személyiség vagyok, sokkal nyitottabb, mint az elítéltek általában. Barátokat keresek, és mindenkinek válaszolok, aki ír nekem. A munkám a hobbim is egyben: versírás és olvasás. Tíz éve vagyok börtönben, és mostanra éreztem azt, hogy ki kell törnöm az elszigeteltségből. Itt az idő, hogy kommunikáljak a szabad világgal." A 32 éves Jauhnell Williams, a coloradói állami börtön 81956-as számú elítéltje ezzel a szöveggel keres magának levelezőpartnert. Várhatóan 2006-ban szabadul, addig is az interneten keresztül ismerkedik a "szabad világgal".

Ha barátokat akarnak, hirdetnek

A Jauhnell Williams hirdetését is tartalmazó PrisonersLife (Elítéltek élete) című weboldal nem az egyetlen az Egyesült Államokban, amelyet azzal a céllal hozták létre, hogy kapcsolatot teremtsenek a társadalom és az elítéltek között. Ezen az oldalon több mint háromezer-hatszáz elítélt tart fent saját webszájtot, amelyen fényképes és szöveges bemutatkozással toboroznak levelezőpartnereket, barátokat, vagy akár házastársat, a világ bármely pontjáról.

Természetesen mindez nem jelenti azt, hogy az internet egésze a rendelkezésükre áll. A magyarhoz hasonlóan az amerikai jogrendszer is tiltja a rabok internethozzáférését, nem kaphatnak, és nem is írhatnak emailt, azonban hagyományos levelet bárkivel válthatnak. Így - bár az elítélt soha nem is látja saját reklámját - a PrisonersLife-on közzétett hirdetésekkel és a levelezőpartnerekkel elviselhetőbbé válhat számukra a börtönélet. (Néhány elítélt emailcímet is feltüntet, de ebben az esetben is csak kinyomtatva, vagyis hagyományos levélként kapja meg a küldeményt, és kizárólag ugyanígy válaszolhat rá.)

Büntetés-végrehajtás online

Csillag börtön
A szegedi Csillag börtön
Dr. Bökönyi István vezérőrnagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka az Igazságügyi Minisztérium honlapján megfogalmazott beköszönője szerint a magyar büntetés-végrehajtási apparátus fontosnak tartja, hogy lépést tartson az informatika robbanásszerű fejlődésével. A büntetés-végrehajtás országos parancsnokságának online megjelenése ennek megfelelően valóban pontos és informatív, azonban a börtönök nagy részének még honlapja sincs.

A kivételt a Csillag börtön (a Szegedi Fegyház és Börtön) jelenti. Csapó József dandártábornok, az intézmény vezetője az Indexnek elmondta, az Igazságügyi Minisztérium rendelete alapján az elítéltek nem használhatják az internetet. Ugyanez a jogszabály rendelkezik arról is, hogy a rabok telefonbeszélgetésit ellenőrizni kell.

Magyarországon nincsenek internetes rabhirdetések, bár megfelelő ellenőrzés mellett elvileg nem lenne akadálya. Az amerikai elítéltekhez hasonlóan a magyar fogvatartottak is adhatnak fel újsághirdetést, és Csapó József szerint adnak is, rendszerint női lapokban, ismerkedési célzattal. Ugyanennek az internetes változata azonban nálunk még nem terjedt el.

Az információs forradalom ugyan mérsékelt szinten, de a büntetés-végrehajtási intézeteket is elérte. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságánál az Indexnek elmondták, hogy 2004-ben 18 intézetben összesen 38 informatikai tanfolyam indult. A tanfolyamok többsége számítógép kezelő-használó, de multimédiafejlesztő, hálózatépítő és ECDL tanfolyamok is szerepelnek képzési listákon. "Minden tanfolyamnak része az internetoktatás, melyet a képző által helyileg kialakított intranetes hálózaton gyakorolhatnak a fogvatartottak" - fogalmaztak. Érdekességképpen megemlítették, hogy a kecskeméti börtönben az elítéltek internetes pályázatfigyelést végeznek (a számítógépre mentett anyagok alapján), külső vállalkozónak bérmunkában.

'Ami kijátszható, azt ki is játsszák'

A szegedi börtönt igazgató Csapó József évente három-négy számítástechnikai tanfolyamról számolt be, amelyek mindegyike rendkívül népszerű a rabok körében, bár ezeken az internetről egyetlen szó sem esik. "Ami kijátszható, azt ki is lehet játszani, és ami ellenőrizhető, azt is ki lehet játszani. Éppen ezért az a véleményem, hogy bár technikailag megoldható lenne a szűrés, elképzelhetetlen, hogy a magyar rabok bármilyen módon hozzáférjenek a világhálóhoz" - mondta az intézetparancsnok.

Segítene az elítélten?

Az elítéltek rehabilitációját segítő magyarországi Criminon Alapítvány kuratóriumi elnöke, Marosi Gyöngyi szerint nálunk is szükség lenne hasonló levelezőpartner-kereső hirdetési rendszerre.

#alt#
Válasszon barátot a PrisonersLife.com-ról!

"Véleményem szerint minden olyan lehetőség, amely segít abban, hogy a fogva tartott kommunikációban maradhasson a külvilággal, elősegíti a visszailleszkedést. Itt külvilággal való kapcsolattartás tekintetében természetesen nem a bűncselekményre sarkalló társakkal való kapcsolatra gondoltam. Szükségesnek tartom a biztonsági korlátozásokat, de úgy gondolom, hogy az információs technika jelenlegi fejlettsége mellett már megoldható a megfelelő biztonsági, és ellenőrző rendszer kialakítása, így a kifelé menő és befelé érkező internetes kommunikáció sem lenne ellenőrizetlen" - fogalmaz.