Benedek
-5 °C
5 °C

A találkozás jobb az e-mailnél

2001.06.19. 18:24
A tavalyi hype után konszolidálódott az internet megítélése, írja az angol Which? magazin online kiadása, és miután kiderült, hogy mégsem válnak netfüggővé az emberek, egyre inkább a mindennapok részének tekintik a böngészést és az elektronikus kommunikációt Angliában. A magazin kedden publikált idei felmérése szerint kiegyenlítődik a nemek aránya a hálón, meglepő jelenség továbbá, hogy csökkent az e-mail jelentősége a kapcsolattartásban.
A régebben férfiak által dominált internet mára a nők számára is vonzó tereppé vált, az angol internetezők 45 százaléka nőnemű, írja az Ipsos UK által több mint kétezer angol állampolgár megkérdezésével készített felmérés. A nők ugyanannyit vásárolnak az interneten, mint a férfiak, idén az internetezők mintegy 47 százaléka, vagyis közel nyolcmillió ember vásárolt már valamit a neten.

A felmérés szerint a brit lakosság 36 százaléka, több mint 16 millió ember használja a hálót, szemben a tavalyi 27 százalékkal. "Nemzeti internetfüggőség" kialakulására utaló jelek azonban nincsenek, bár a felhasználók több időt töltenek a neten, mint két éve, többségük továbbra is kevesebb mint heti öt órát internetezik, a meglátogatott oldalak száma pedig némileg csökkent, átlagosan heti 12-re.

Kedvenc kommunikációs módszer

A kutatás egyik legérdekesebb eredménye, hogy a felhasználók kezdenek visszatérni a kapcsolattartás hagyományos metódusaihoz, és elutasítják az e-mail, sőt a telefon használatát is. Míg 1999-ben még a megkérdezettek 14 százaléka választotta kedvenc kapcsolattartási módszerének az e-mailt, idén 5 százalékra zuhant ez a szám. A telefonkapcsolatot kedvelők a válaszadók egyötödét tették ki, míg két éve még közel kétszer ennyien voltak. A mobiltelefonok magas penetrációja ellenére a mobilhívásokkal (3%) vagy SMS-ben (1%) kommunikálók törpe kisebbséget alkotnak. A személyes találkozást preferálók aránya ezzel szemben 39-ről 67 százalékra emelkedett.

A felhasználók többsége, 94 százalékuk személyi számítógépről internetezik, a digitális tévén keresztüli netezést nem tartják különösebben vonzónak. Az internetkapcsolattal jelenleg nem rendelkezők azonban érdeklődnek a megoldás iránt, 42 százalékuk digitális tv-n át szeretne majd internetezni. A mobiltelefonon és kéziszámítógépen át történő netelérés szintén nem bizonyult népszerűnek, a szélessávú, nagysebességű internet azonban vonzó alternatívát kínál. A válaszadó internetezők 40 százaléka szeretne szélessávú kapcsolaton át csatlakozni, 7 százalékuk pedig jelenleg is így internetezik.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft