Bernadett
-2 °C
4 °C

E-szavazással a választói apátia ellen

2003.04.25. 16:36
Átfogó kísérlet keretében próbálják meghatározni Nagy-Britanniában, hogy az elektronikus szavazás lehetősége valóban javíthatná-e a szavazásokon a választói részvételt, vagy megmarad puszta műszaki érdekességnek.
A szigetországban 17 körzet önkormányzatai összesen másfél millió polgár számára teszik lehetővé, hogy a május elsején tartott helyi választásokon a szavazatukat SMS, internet vagy digitális televízió útján adják le.

A választási bizottság által pénteken publikált felmérési eredmények szerint a felnőttek fele számára a technológia eldöntheti a szavazás vagy nem szavazás kérdését.

Érdeklődő fiatalok

Előre megjósolható volt, hogy a 18-24 év közötti korosztály mutatkozik a leglelkesebbnek. Háromnegyedük ugyanis azt állítja, hogy az e-szavazás lehetősége esetén aktivizálná magát. Sokan viszont kétlik, hogy ez a lelkesedés a választói öntudatból fakadna. Inkább az e-szavazás újdonsága jelentheti a vonzerőt.

Legtöbben a neten voksolnának

Bárhogy is legyen, a brit választási bizottság felmérése szerint tíz megkérdezett közül négy szívesen használná szavazásra az internetet. Szintén népszerű az SMS-ben történő szavazást, melyet a megkérdezettek harmada választana, negyedük pedig szívesen voksolna digitális televízióján keresztül.

A tavaly tartott brit helyi választásokon a szavazásra jogosultak harmada jelent csak meg az urnáknál. A nem szavazók ötöde szerint a nekik szánt szavazólapon azért nem húzták be az X-et senkinek a neve mellett, mert a szavazóhelyig való elzarándokolás dúl nagy "kényelmetlenséget" okozott volna.