Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Széles a sáv, vékony a pénz

2005.05.20. 20:17
A dinamikus Kovács Kálmán szakminiszter megmentette a szélessáv becsületét pénteken a Millenáris parkban, a UPC leleplezte Az utolsó modemes felhasználó szobrát, Bódi Szilvi pedig bevallotta, hogy pörög ugyan a neten, de gyakran fagy a gépe.

A világ szerdán ünnepelte az internet napját, de mi jócskán előreszaladtunk. Mit nekünk szimpla internet, mi pénteken egyenesen a bródbendet ültettük trónra a Millenárison rendezett "Szélessávú Internet Napon".

#alt#
Kovács Kálmán és Az utolsó modemes netező
Nagyon sokan nem voltunk, pedig a rendező informatikai minisztérium és a résztvevő cégek mindent megtettek, hogy elhitessék velünk, a keskenysávban nincs élet. A UPC például felavatta Az utolsó modemes felhasználó szobrát: a park bejáratánál elhelyezett, reveleatív erejű alkotás láttán még az is szégyellhette magát, aki hallott már életében modemcsörgést, nemhogy az, aki naponta dialupozik. A Datanetnél netezési szokásaik írásos meggyónása és személyes adataik átadása után a tizenöt éven felüliek távirányítású autókat távirányíthattak, az Axeleróból lett T-Online standján tríviavetélkedő zajlott olyan kérdésekkel, hogy kire kerestek a legtöbbet a neten tavaly (Britneyre) és ki nézheti meg háza tetejét a neten (a pestiek).

Ezen kívül lehetett még - mit ad isten - netezni az IHM antennás kamionjában, és szinte az összes sátorban és standon, amit a Millenáris Fogadójában állítottak föl. Netezett is mindenki rendesen: gyors ránézésre győzött a mail, Britneyvel és háztetővel ott jártunkkor senki sem próbálkozott.

Korunk kihívása: "az információval való élés"

#alt#
Szélessáv, emberfeletti tempó
A népcsalogató trükkök értelmére a nyilvános netezéssel egy időben zajló Szélessáv 2005. szakmai konferencián derült fény. A magyarságnak kevesebb mint négy százalékát érintette meg eddig a szélessáv, ami pedig nemcsak a versenyképesség növelésének eszköze, hanem válasz korunk igazi kihívására, "az információval való élés"-re is - legalábbis Kovács Kálmán informatikai miniszter megnyitója szerint. Kovács a fejlődés üteme alapján négy kategóriába sorolja az EU-országokat: élmezőny, megtorpanók, leszakadók, felzárkózók. Magyarország az utóbbi táborba tartozik, szemben a megtorpant finnekkel és a leszakadt németekkel. Az abszolút mutatók alapján viszont van még tennivaló, mert az előttünk csatlakozott tagállamok elhúztak a maguk tízszázalékos penetrációjával.

Az IHM egy felmérése szerint húszeurós, azaz ötezer forintos havi előfizetési díj kellene ahhoz, hogy a mostaninál többen használják a szélessávot. Sere Péter, a minisztérium piacelemzési főosztályvezetője elmondta, hogy a tárca ennek érdekében "verbális intervencióval" próbálja azt sugallni a szolgáltatóknak, hogy adják olcsóbban az elérést, ami "jelentős többletet jelenthetne a piacon".

Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke szerint a szélessáv nem más, mint "a konvergencia folyamatok gyújtópontja", ezért a hatóság fő feladatai között tartja számon a technika terjedését. Az elnök a szükséges feltételek közül (infrastruktúra, ár, végberendezések, tartalom és képzettség) a motivációt pirossal be is karikázta, mint legfontosabb feltételt. Nem vagyunk ugyanis elég motiváltak.

Bódi Szilvi motivál

#alt#
Bódi Szilviről képek terjednek a neten
Az Axeleróból lett T-Online standján tartott talkshow keretében a műsorvezető által egyszerűen "playmate"-ként bemutatott Bódi Szilvi vallott internethez fűződő kapcsolatáról, amiről kiderült, hogy ambivalens. Bár Bódinak saját szájtja van, amit szokott is nézegetni, a számítógéppel nem boldogul: folyton lefagy neki. A sztár ennek ellenére "pörög a neten", amit a tízfős hallgatóság örömmel konstatált, különösen, hogy Bódi bevallotta: a róla készült digitális képek már terjednek a világhálón, és akad közöttük erotikus is. A mobilra viszont "rá van kattanva" a fiatalos playmate, sms-írásban például bárkit leverne, csak ez most sajnos nem az sms napja volt.

A szélessáv szakmai becsületét maga Kovács Kálmán mentette meg, aki egy pannonos elektricskából kiszállva fotósok gyűrűjében példamutatóan végigviharzott az egész Millenárison: először úgy csinált, mintha netezne, azután megnézte a távirányítású autókat, és még két szélessávú táncot lejtő lány mögé is beállt vágóképnek.

Este még koncertek is lesznek: a szélessáv jegyében fellép Nagy Molnár Dávid bűvész, az Amorf Ördögök, a Neo és a Balkán Fanatik. Ha elmennek, ne mulasszák el megtenni, amit mi elmulasztottunk: mindenképpen tekintsék meg a szélessávú nap valószínűleg egyik leglátványosabb programját, az "Albacomp Activa Mobil noteszgépek működés közben történő bemutatását".

A rendezvényt az Index.hu is támogatta.