Judit
2 °C
7 °C

A szélessávú kapcsolatok megváltoztatják az internetet

2002.07.03. 12:42
Amerikában az otthonukban nagysebességű internet-kapcsolattal rendelkező felhasználók három tekintetben is meglepően különböznek a telefonvonalon netezőktől. Szélessávú kapcsolatukat arra is használják, hogy tartalmat hozzanak létre, amelyet feltöltenek az internetre, illetve sok fájlt cserélnek más felhasználókkal. A szélessávú felhasználók 59 százaléka hozott már létre tartalmat, mint például készítette el saját weboldalát, vagy osztotta meg fájljait másokkal a neten.
A szélessávú felhasználók sokkal aktívabbak az inteneten. Többször töltenek le híreket, vásárolnak termékeket az internetről, keresnek egészségügyi információkat, lépnek be kormányzati oldalakra, végeznek munkájukkal kapcsolatos kereséseket az interneten.

Többet lógnak a hálón

A szélessávú felhasználók átlagosan napi 95 percet töltenek online, összehasonlítva a behívásos felhasználók átlag napi 83 percével. Továbbá a szélessávú felhasználók 82 százaléka van az interneten naponta, a modemes internet-felhasználók 58 százalékával szemben.

Egy tipikus szélessávú felhasználó átlagosan hét internetes tevékenységet végez egy napon, több mint kétszer annyit, mint egy átlagos modemes felhasználó. Az internet-kapcsolat "always-on" tulajdonsága ugyanolyan fontos számukra, mint a kapcsolat sebessége- derült ki egy új kutatásból, melyet a Pew Internet & American Life Project készített, és az NRC hírlevele ismertetett.

Megosztják fájljaikat

A szélessávú felhasználók 43 százaléka oszt meg fájlokat számítógépén más internet felhasználókkal. A szélessávú felhasználók közel 17 százaléka teszi ezt minden nap. Több mint felük, 55 százalékuk hálózatba kötötte otthoni számítógépeit, hogy mindegyik gépnek legyen hozzáférése a nagysebességű kapcsolathoz.

A szélessávú felhasználók 63 százaléka töltött már le játékokat, videókat, vagy képeket, és 50 százalékuk töltött már le zenét. Hozzávetőlegesen ötükből egy teszi ezt naponta.

Interneten tartják a kapcsolatot a családjukkal

A szélessávú felhasználók több időt töltenek az inteneten, több dolgot intéznek el, és sokkal gyakrabban, mint a kapcsolt vonalas felhasználók. Ezek a felhasználók sokkal elégedettebbek, mivel az interneten keresztül kapcsolatban lehetnek családjukkal, és barátaikkal, új dolgokat ismerhetnek meg, és hobbijukat, munkájukat végezhetik, valamint helyi szervezetekkel vehetik fel a kapcsolatot.

A szélessávú felhasználók 39 százaléka tett föl legalább egyszer internetes tartalmat, készített weboldalt, vagy adott információkat egy meglevő weboldalhoz, kommentár, vagy online napló formájában. A szélessávú felhasználók közel 16 százaléka hoz létre tartalmat egy átlagos napon.

Az efféle internetes élményekhez való hozzáférés megváltoztatja az emberek időtöltési szokásait is. Sokan állítják, hogy kevesebb időt töltenek televízió nézéssel, boltokban, irodai munkával, újságolvasással, és több időt dolgoznak otthon.

Egyre többen vannak

A project (amelynek címe The Broadband Difference) szintén megállapítja, hogy az otthonokban a nagysebességű kapcsolat terjedése folyamatosan nő, az amerikaiak 12 százaléka, azaz 24 millió ember élvezi a szélessávú kapcsolatot otthonában; ez a felnőtt amerikai internet-felhasználók 21 százalékát teszi ki. 2000 júniusában a Project még csak 6 millió szélessávú otthoni felhasználót mutatott ki első kutatásában.

"Amikor valaki egy állandó, nagysebességű kapcsolatot vásárol, az internetet másképpen kezdi kezelni, sokkal több információt gyűjt, és kommunikál." - mondta Lee Rainie, a Pew Internet & American Life Project igazgatója. - "A gyakori felhasználók átveszik a szélessávú kapcsolat által biztosított életstílust, amely a digitális tartalom keresése, létrehozása és változtatása köré épül. Ők határozzák meg nap mint nap az internetes világ arcát."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?