Sára, Márió
2 °C
6 °C

Több szélessávot akar Brüsszel

2006.03.23. 15:05
2010-ig minden második uniós háztartásban szélessávú hálót szeretne látni az Európai Bizottság. A fejlesztéshez az uniós agrár- és regionális fejezetekből is átirányítanának összegeket.

Az Európai Bizottság 2010-ig szélessávú internetes hozzáférést szeretne látni minden második uniós háztartásban. Az elképzelés szerint addigra minden háztartásnak biztosítanák a lehetőséget a gyors hozzáférés beszerzésére, jelentette be Viviane Reding, távközlésért felelős uniós főbiztos. A kitűzött cél része a Bizottság kezdeményezésének. Szélessávú internetet mindenkinek címszóval Brüsszel nagyobb forrásokat is biztosítana a vidéki internetes fejlesztések támogatására.

Az európai lakosság kereken harmada jelenleg nem fér hozzá szélessávú internetes kapcsolathoz. A távközlési cégek a síkvidéki országokban, így Belgiumban, Dániában és Hollandiában már minden lakást elértek. A helyzet sokkal rosszabb viszont a hegyekkel rendelkező országokban, így Ausztriában, Olaszországban, Franciaországban, Németországban, illetve a sok szigettel rendelkező Görögországban.

Ahol a cégek húzzák a szájukat

"A digitális szakadék továbbra is létezik. Görögországban a városok határain túl gyakorlatilag nulla a lefedettség. A Bizottság viszont szélessávú internetet akar a görög szigeteken, a skót felföldön és az osztrák Alpokban " - idézte az APA hírügynökség Viviane Reding szavait.

A pótlólagos uniós forrásokat a kutatási és ipari fejlesztési illetve a vidékfejlesztési struktúraalapoktól vonnák el. Az internet kiépítését mindenekelőtt a legszegényebb régiókban támogatnák, de kiemelt területnek számítanak a magas munkanélküliséggel sújtott régiók is, ha ott a fejlesztés a távközlési cégek szempontjából nem számít kifizetődőnek, jelentette ki a régiókért felelős uniós főbiztos, Danuta Hübner.

A tagállamok döntenek

Hogy valóban mennyit vonnak el más fejezetektől a szélessávú fejlesztésre, a tagállamoknak kell még meghatározniuk. Az Európai Bizottság a fejlesztésben a foglalkoztatás javítása és a gazdasági növekedés egyik kulcsát látja, különösen a vidéki területek számára. A vállalatoknak így nem kell már a városokba vándorolniuk a létfontosságú infrastruktúra hiánya miatt, hanem a régióban űzhetik a tevékenységüket.

Szintén sok behoznivaló van a mezőgazdaságban. A agrárszektor az internet és a távközlés használatában messze le van maradva, annak ellenére, hogy a feldolgozóipar termelésének 40 százalékához járul hozzá, jelentette ki Mariann Fischer Boel, mezőgazdaságért felelős uniós főbiztos.

Amerikai tanulmányok alapján a Bizottság igazolva látja, hogy a magasabb szélessávú használattal rendelkező területek az ezt nélkülözőkhöz képest egy százalékkal magasabb gazdasági növekedést produkálnak.

Német felmérések ezen kívül abból indulnak ki, hogy az ország területén valamennyi háztartás szélessávval ellátása 2010-ig a nemzeti vagyon kereken 46 milliárd eurós növekedését eredményezi, miközben 265 ezer új munkahelyet teremt.

Szerte Európában jelenleg 60 millió szélessávú hozzáférést tartanak fenn, ez 13 százalékos penetrációnak felel meg. Az USA-ban ugyanez az arány 14,5 százalék, a példaként gyakran citált Dél-Koreában pedig 26 százalék.